Starannie wydane "Smaki Ziemi Koronowskiej" pojawiły się na dożynkach i zniknęły w miesiąc. Trzeba było wykonać dodruk. Dzięki temu nadal są w sprzedaży w koronowskiej bibliotece miejskiej. W tym samym czasie biblioteka wydała wznowienie "Legend koronowskich", wzbogacone o słownik miejscowej gwary.
Starostwo w Bydgoszczy również przygotowuje książkę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu. Tytuł wstępny to "Smaki powiatu bydgoskiego". Panie ze starostwa są na etapie zbierania przepisów potraw.
Sporo ich już jest. - Nawiązaliśmy kontakt z paniami z kół gospodyń wiejskich, z sołtysami ze wszystkich gmin w naszym powiecie - mówi dyrektor Marlena Przybył ze starostwa. - Również z placówkami kultury. Zbliżają się święta, a to najlepszy czas na przygotowanie tradycyjnych potraw, na wykonanie zdjęć itp. Do końca roku chcemy zebrać przepisy. W lutym zamierzamy przekazać materiały do druku.
W zbieranie przepisów zaangażowały się m.in. panie Jolanta Grygiel i Anna Rychławska z Sicienka, Alicja Zielas z Soleckiego Centrum Kultury, Longina Tomczyk z Dąbrowy Chełmińskiej, Ilona Nowakowska z Białych Błot.
Jeśli masz ciekawy i sprawdzony przepis na tradycyjną potrawę, skontaktuj się z dyrektor WRiFE Marleną Przybył.
Czytaj e-wydanie »