https://pomorska.pl
reklama

W Szubinie wydano przewodnik. Kcynia promuje lokalne specjały

Maja Stankiewicz
Druk „smaków” zakończono, oficjalna  promocja 16 grudnia.
Druk „smaków” zakończono, oficjalna promocja 16 grudnia. Anna Duda-Nowicka
W Muzeum Ziemi Szubińskiej jest sklepik, w którym zainteresowany miastem nabyć może na pamiątkę np. puzzle z herbem Szubina, koszulki, kubki, podkładki z Szubina, magnesy.

Są też regionalne wydawnictwa np. album: „Szubin z historią w tle” autorstwa Kamili Czecho-wskiej, dyrektora muzeum.

Od kilku dni dostępna jest tu także „ciepła” jeszcze publikacja:„Przewodnik. Miasto i Gmina Szubin”, wydana staraniem Muzeum Ziemi Szubińskiej. Inicjatywę wsparło finansowo Muzeum Historii Polski w Warszawie. Osoba nieznająca gminy znajdzie w przewodniku opis miejsc, wartych odwiedzenia. Gros z nich to miejsca pamięci lub te związane z patriotyczną przeszłością miasta i okolicznych wsi. Choć jak przyznaje autorka tekstów i całego projektu Kamila Czechowska - przygotowując publikację starała się nie ograniczać tylko do miejsc pamięci w tradycyjnym rozumieniu, ale pójść o krok dalej. Stąd pewnie informacje np. o pałuckim muralu, pierwszym w mieście, który powstał na budynku przy rynku pod koniec tego lata, ciekawostki o obserwatorium astronomicznym w Niedźwiadach czy też wędrówka szlakiem ludowych rzeźb, które zdobią artystyczną wieś Brzózki... Warto sięgnąć po przewodnik. Można go obecnie kupić w muzeum w promocyjnej cenie 10 zł.

Znaczenie najpopularniejszych imion. Zobacz koniecznie!

W kolejnej regionalnej publikacji o gminie swoje atuty stara się pokazać także Kcynia. Stąd pomysł wydania broszury poświęconej lokalnej kuchni i specjałom wytwarzanym przez miejscowe firmy i gospodynie. A jest się czym chwalić, bo kto nie słyszał o flakach pałuckich z Malic czy kcyńskiej musztardzie. A zdaniem autorów publikacji warto też zapromować inne miejscowe specjały, choćby chleb z piekarni w Dziewierzewie, murzynki z Miastowic, serdelki z GS Samopomoc Chłopska z Kcyni czy też pierogi z serem lepione w kcyńskiej firmie Roka.

Przy okazji opisano też dokonania najprężniej działających stowarzyszeń, które mają osiągnięcia w dziedzinie kulinarnej i swymi inicjatywami promują gminę Kcynia. Poznać można też niektóre lokalne przepisy. Dowiedzieć się np. jak piec żeberka w miodzie czy przyrządzać nalewkę z pigwy.

Publikacja „Kcyńskie smaki i produkty lokalne” nie jest jeszcze dostępna, choć pachnące farbą drukarską egzemplarze prezentujemy już na zdjęciu obok. Oficjalna promocja dopiero 16 grudnia, w centrum kultury, podczas podsumowania roku.

Zadbaj o samochód przed zimą. Proste sposoby na bezpieczną jazdę.

Źródło:
TVN

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska