1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. Sławomir Kowalski
Karp uchodzi za rybę tłustą, tymczasem średnia zawartość tłuszczu karpia (ok. 130 g/100 g) jest niższa, niż w przypadku tłustych ryb morskich. Porcja 220 g mięsa karpia pokrywa dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko i witaminy.
Jak kupić dobrego karpia? Sprawdź w naszej galerii >>>>>
2 z 6

fot. Pixabay
Idealny karp waży około półtora kilograma
3 z 6

fot. Pixabay
W pierwszej kolejności trzeba zwrócić uwagę na oczy karpia. Nie mogą być mętne, powinny się szklić i być wypukłe, a nie zapadnięte.
4 z 6

fot. Pixabay
Warto obejrzeć skrzela ryby, żeby sprawdzić czy są blade, czy czerwone. Powinny mieć kolor krwisty.