Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W ten wypiek można wgryźć się z zachwytem. Oto fenomenalne precle z sezamem. Poznaj przepis prosto z Jerozolimy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczne precle z sezamem to wypiek, który można zjeść podczas wycieczki do Jerozolimy.
Aromatyczne precle z sezamem to wypiek, który można zjeść podczas wycieczki do Jerozolimy. Bartek Kieżun/materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Proste precle z sezamem to prawdziwy rarytas. Bartek Kieżun w książce „Jerozolima do zjedzenia” zdradza, że przewrotnie nazywa się je bajglami z Jerozolimy. Podpowiada nawet, że receptura na jerozolimski bajgiel to przodek stambulskich precli. Zdradzamy przepis na proste chrupiące precle z o orientalnym zapachu.

W skrócie

Bartek Kieżun z zachwala wyjątkowość precli, które smakują szczególnie wyjątkowo podczas wycieczki do Jerozolimy. Złota skórka precli skrywa delikatny biały środek, który według autora świetnie współgra ze słodkimi i słonymi dodatkami. Bartek Kieżun zdradza, że często w jerozolimskich piekarniach jerozolimskich do worka z pieczywem dorzuca się małą torebkę z odrobiną zataru. To popularna w kuchni Jerozolimy mieszanka ziół, sumaku i sezamu. Ponadto podróżnik zaznaczył, że precli można spróbować także w Tel Awiwie, ale tam obsypywane są przyprawami przed pieczeniem. Według autora książki „Jerozolima do zjedzenia” do pełni szczęścia podczas jedzenia lokalnego wypieku wystarczy już tylko nieco oliwy.

Precle – przepis z sezamem

Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 325 g mąki tortowej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 50 ml słodkiej śmietany 30 procent,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 25 ml oliwy extra vergine.

Dodatkowo:

  • Jajko „zerówka”,
  • Sezam do posypania.

Jak zrobić precle?

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od połączenia i wymieszania w misce wszystkich suchych składników. Zagniatanie zaczynamy od rozmieszania płynnych składników w samym środku miski połączenia ich z częścią mąki.
  2. Kręcąc kółka palcem, powoli pozwalamy wilgotnej części absorbować mąkę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie.
  3. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części. Z każdej formujemy wałeczek o długości mniej więcej 50 cm.
  5. Łączymy końcówki i układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem, formując je w owal. Na jednej blasze powinny się zmieścić trzy sztuki.
  6. Przykrywamy blachy ściereczkami kuchennymi i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni Celsjusza. Rozkłócamy jajko.
  8. Pędzlem kuchennym powoli i delikatnie smarujemy precle na pierwszej blasze.
  9. Potem posypujemy je obficie sezamem i pieczemy na złoto przez kwadrans.
  10. Powtarzamy czynności z drugą blachą, a później wcinamy precle z masłem i solą, bo podane w ten sposób są najlepsze, choć pewnie koleżanki i koledzy z Izraela marudziliby, że z humusem smakują lepiej. No ale chyba nie ma ich w waszej kuchni, co nie?

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W ten wypiek można wgryźć się z zachwytem. Oto fenomenalne precle z sezamem. Poznaj przepis prosto z Jerozolimy - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska