Już jutro ruszają Dni Kultury Arabskiej. Na początek w Toruńskiej Szkole Wyższej dowiemy się, co nasza cywilizacja zawdzięcza kulturze islamu - wykład prof. Katarzyny Pachniak rozpocznie się o godz. 17. A po wykładzie - relaks: koncert muzyki arabskiej.
- To unikalna okazja, by usłyszeć arabskich artystów grających na swoich instrumentach - zapewnia Katarzyna Myślińska z Toruńskiej Szkoły Wyższej.
Sobota zacznie się pokazami parzenia arabskiej kawy, oczywiście z degustacją. - Jest dużo mocniejsza niż polska kawa - zachęcają organizatorzy. - Przez cały dzień w naszej uczelni będzie można się jej napić, a przy okazji także posmakować arabskich słodyczy - bardzo słodkich, z dużą ilością karmelu, ciasta filo, nadziewanych suszonymi owocami.
Po słodkościach czas na wyzwania: blok warsztatowy rozpocznie się krótką lekcją języka arabskiego. W tajniki wschodnich liter wprowadzi m.in dr Magdalena Lewicka z pracowni języka i kultury arabskiej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika - współorganizatora imprezy. Zajęcia potrwają ok 2 godzin.
Po południu zacznie się blok wykładowy - będziemy mogli posłuchać opowieści podróżników i dowiedzieć się wszystkiego na temat kuchni syryjskiej.
O godz. 14.30 zaczną się warsztaty tańca brzucha. - Poprowadzi je instruktorka, która kształciła się m.in w Libii -z zachęca Katarzyna Myślińska. - Warsztaty są otwarte zarówno dla pań jak i panów, trzeba się tylko zapisać. A po warsztatach Nezar Charif, muzułmanin, opowie o islamie.
Wszystkie wykłady są darmowe. Żeby wziąć udział w warsztatach wystarczy wysłać maila na adres: [email protected], podać nazwę zajęć, swoje imię nazwisko i nr telefonu.
To pierwsza edycja imprezy, ale organizatorzy mają nadzieję, że nie ostatnia. Toruńska Szkoła Wyższa co roku organizuje spotkania z różnymi kulturami.
-Tym razem postanowiliśmy skupić się na arabskiej, bo to właśnie z nią wiąże się bardzo dużo krzywdzących stereotypów, zwłaszcza po 11 września - wyjaśnia Myślińska. - A przecież Arabowie to nie tylko talibowie i nie tylko islam, to także jedna z najstarszych kultur na świecie, której bogactwa ciągle jeszcze nie znamy.
Czytaj e-wydanie »