W toruńskim zoo urodziły się pigmejki - najmniejsze małpki świata [zdjęcia]

JS/JWN
Pigmejki w toruńskim ZOO zamieszkują od 2007 roku. Do tej pory były tylko dwie, ale niedawno stadko miniaturowych małpek z rodziny pazurkowców powiększyło się. Najmniejsze małpki świata, zamieszkujące w Ogrodzie Zoobotanicznym w Toruniu, doczekały się bliźniaków. Pigmejki przyszły na świat we wrześniu. W naturze pigmejki zamieszkują lasy deszczowe zachodniej Brazylii, południowo-wschodniej części Kolumbii oraz wschodnich obszarów Ekwadoru i Peru. Są najmniejszym przedstawicielem małp - długość ich ciała wynosi średnio 14-16 cm, ogon mierzy od 15 do 20 cm, a średnia waga, to ok. 85 g. Małpki doskonale wspinają się po drzewach. Żywią się owocami, liśćmi, owadami, larwami, sokiem drzew oraz małymi kręgowcami  i bezkręgowcami. Najczęściej żyją w parach lub małych, rodzinnych grupach.
Pigmejki w toruńskim ZOO zamieszkują od 2007 roku. Do tej pory były tylko dwie, ale niedawno stadko miniaturowych małpek z rodziny pazurkowców powiększyło się. Najmniejsze małpki świata, zamieszkujące w Ogrodzie Zoobotanicznym w Toruniu, doczekały się bliźniaków. Pigmejki przyszły na świat we wrześniu. W naturze pigmejki zamieszkują lasy deszczowe zachodniej Brazylii, południowo-wschodniej części Kolumbii oraz wschodnich obszarów Ekwadoru i Peru. Są najmniejszym przedstawicielem małp - długość ich ciała wynosi średnio 14-16 cm, ogon mierzy od 15 do 20 cm, a średnia waga, to ok. 85 g. Małpki doskonale wspinają się po drzewach. Żywią się owocami, liśćmi, owadami, larwami, sokiem drzew oraz małymi kręgowcami i bezkręgowcami. Najczęściej żyją w parach lub małych, rodzinnych grupach. Jacek Smarz
Pigmejki w toruńskim ZOO zamieszkują od 2007 roku. Do tej pory były tylko dwie, ale niedawno stadko miniaturowych małpek z rodziny pazurkowców powiększyło się. Najmniejsze małpki świata, zamieszkujące w Ogrodzie Zoobotanicznym w Toruniu, doczekały się bliźniaków. Pigmejki przyszły na świat we wrześniu. W naturze pigmejki zamieszkują lasy deszczowe zachodniej Brazylii, południowo-wschodniej części Kolumbii oraz wschodnich obszarów Ekwadoru i Peru. Są najmniejszym przedstawicielem małp - długość ich ciała wynosi średnio 14-16 cm, ogon mierzy od 15 do 20 cm, a średnia waga, to ok. 85 g. Małpki doskonale wspinają się po drzewach. Żywią się owocami, liśćmi, owadami, larwami, sokiem drzew oraz małymi kręgowcami i bezkręgowcami. Najczęściej żyją w parach lub małych, rodzinnych grupach.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie