
Owoce jagodowe - maliny, jagody, poziomki, jeżyny - to jedne z najpopularniejszych a zarazem najzdrowszych produktów pochodzenia roślinnego, jakie można jeść. Zawierają niezliczone ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Sprawdź w naszej galerii, co się dzieje z organizmem, gdy jemy owoce jagodowe >>>>>

Owoce jagodowe mogą pomóc schudnąć! Jagody są świetną opcją dla każdego, kto chce schudnąć i ujędrnić ciało. Niskokaloryczne i bogate w błonnik owoce są doskonałym wyborem dla każdego, kto stara się schudnąć lub utrzymać zdrową wagę. Kubek świeżych owoców jagodowych zawiera około 60-80 kalorii i 4 lub więcej gramów błonnika. Na przykład maliny zawierają 8 gramów błonnika. Wysoka zawartość błonnika w jagodach pomoże zapewnić uczucie sytości, ponieważ błonnik spowalnia trawienie i obniża poziom cukru we krwi. W porównaniu do innych owoców, jagody zawierają również mniej naturalnych cukrów. Badania potwierdzają, że diety bogate we flawonoidy mogą przyczyniać się do utrzymania masy ciała i zapobiegać przyrostowi masy ciała u osób dorosłych.

Jagody poprawiają poziom cukru we krwi. Badania pokazują, że dzięki błonnikowi i innym korzystnym związkom bioaktywnym obecnym w jagodach, mogą one pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.

Owoce jagodowe zmniejszają ryzyko chorób serca. Jagody są uważane za zdrowe dla serca ze względu na zawarte w nich korzystne flawonoidy, które - jak wykazano w badaniach - pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Z badań wynika, że diety zawierające owoce jagodowe, które są bogate w antocyjany, znacząco zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, chorób układu krążenia i zgonów z powodu chorób układu krążenia. Jagody poprawiają też funkcjonowanie naczyń krwionośnych.