
Owoce jagodowe chronią oczy między innymi przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV, ponieważ działają przeciwzapalnie. Mogą również pomóc chronić wzrok, ponieważ dostarczają witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić oczy w miarę starzenia się.

Owoce jagodowe poprawiają kondycję mózgu i pomagają zachować bystrość na dłużej. Jagody mogą pomóc w utrzymaniu pamięci i funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Uważa się, że jagody poprawiają zdrowie mózgu, poprawiając funkcję naczyń mózgowych i zmniejszając stan zapalny.

Owoce jagodowe wydłużają życie! Badania potwierdzają, że osoby, które spożywają więcej flawonoidów, żyją dłużej. Borówki to jeden z produktów spożywczych, który najsilniej koreluje ze zmniejszonym ryzykiem śmierci. Eksperci sugerują, że zwiększenie w diecie produktów bogatych w flawonoidy, takich jak jagody i inne owoce jagodowe, może pomóc wydłużyć życie o kilka lat.

Owoce jagodowe poprawiają jakość diety. Należą bowiem do najbogatszych w składniki odżywcze produktów roślinnych, jakie można spożywać każdego dnia. Żurawiny, jagody, jeżyny, maliny i truskawki mają niską zawartość kalorii (około 60-80 kalorii na filiżankę świeżych jagód) i są bogate w liczne witaminy, minerały i inne związki bioaktywne niezbędne dla zdrowia i zapobiegania chorobom. Do najważniejszych składników odżywczych jagód zalicza się błonnik, witamina C, kwas foliowy, potas, mangan, witamina K i polifenole, w tym antocyjany i garbniki.