Spis treści
Zjedzenie takich owoców może być śmiertelnie niebezpieczne - ostrzegają eksperci
W lasach pojawiają się już owoce jagodowe - maliny, jagody, poziomki czy jeżyny. Chętnie je zbieramy lub zjadamy prosto z krzaczków podczas spacerów.
To Cię teraz może zainteresować
Okazuje się, że zjedzenie owoców prosto z lasu może być szkodliwe i potencjalnie groźne dla zdrowia. Eksperci zwracają uwagę na niebezpieczeństwo, które kryje się w uwielbianych owocach - chodzi o występujące w nich często jaja i larwy tasiemca. Każdego roku dochodzi do wielu zakażeń, szczególnie późną wiosną i latem.
W takich owocach mogą być jaja tasiemca
Skutkiem jedzenia dziko rosnących owoców - jagód, malin czy jeżyn - może być groźna choroba wywoływana przez pasożyty.
Na owocach mogą się znajdować jaja i larwy tasiemca. Nie są one widoczne gołym okiem, jednak jeśli trafią do naszego organizmu, mogą się pojawić konsekwencje. Dlatego - jak przypominają eksperci - bardzo istotne jest mycie owoców przed spożyciem.
Bąblowica to poważna choroba, którą wywołują pasożyty roznoszone przez zwierzęta, na przykład lisy. Bąblowica może doprowadzić nawet do śmierci! Ze względu na objawy, bąblowica jest często mylona z nowotworem. Choroba ta jest też trudna do wyleczenia a nieleczona może doprowadzić do śmierci.
Sprawdź koniecznie
Jaja tasiemca giną w temperaturze 60 stopni Celsjusza, dlatego tak ważne jest, by po powrocie do domu dokładnie umyć ręce, a zebrane w lesie owoce umyć przed spożyciem pod strumieniem ciepłej wody.
To się dzieje z organizmem, gdy jemy jagody i inne owoce leśne
Jagody to jeden z najzdrowszych produktów pochodzenia roślinnego, jaki można jeść. Zawierają niezliczone ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Owoce jagodowe zajmują czołowe miejsca na listach pod względem ogólnego profilu odżywczego, właściwości przeciwutleniających i zdolności do zmniejszania ryzyka chorób przewlekłych.
Najpopularniejsze owoce jagodowe - truskawki, jagody, jeżyny, maliny i żurawina - są bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, kwas foliowy, błonnik i potas. Liczne badania potwierdzają, że jagody pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka i demencji oraz cukrzycy typu 2, a także pomagają kontrolować ogólnoustrojowy stan zapalny, który jest powiązany z niezliczonymi schorzeniami.
Sprawdź teraz w naszej galerii, co się dzieje z organizmem, gdy jemy jagody i inne owoce leśne:
Tasiemczyca - co to za choroba? Oto objawy zarażenia jajami tasiemca
Tasiemczyca to choroba odzwierzęca wywoływana przez tasiemce, czyli płazińce pasożytujące wewnętrznie. U człowieka zarażenie jajami tasiemca występuje na skutek "brudnych rąk" oraz jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa, które zarażone jest wągrami (larwami). Dotyczy to zwłaszcza ryb, które spośród różnych gatunków mięsa najczęściej spożywane są w surowej formie.
Tasiemczyca na początkowym etapie swojego rozwoju nie daje żadnych objawów, jednak u większości pacjentów można wymienić specyficzne symptomy:
- nudności,
- dolegliwości bólowych brzucha,
- brak apetytu,
- wymioty,
- odwodnienie,
- zaparcia,
- spadek masy ciała,
- osłabienie organizmu na skutek niedożywienia,
- problemy z wypróżnianiem.
Pacjenci, u których zdiagnozowano tasiemca kierowani są zazwyczaj na leczenie do szpitala. Jeżeli tasiemiec bytuje poza jelitem - konieczny jest zabieg chirurgiczny.