Potrawy wpisywały się w cel konkursu, jakim było promowanie tradycyjnych wyrobów związanych z ziemią dobrzyńską. Ostatecznie jury zadecydowało, że nagrodzi schab duszony Iwony Kowalskiej z Wielgiego, schab gotowany Sabiny Kuich z Tłuchówka i kaszankę Anny Jędrzejewskiej z Suradówka w kategorii potrawy mięsne i przystawki. Natomiast z ciast i deserów jury najwyżej oceniło wyroby: pączki ziemniaczano-dyniowe Grażyny Jędrzejewskiej z Tłuchowa, pączki Zofii Kuźmińskiej z Wierzbicka i chrusty Iwony Wiśniewskiej z Trzcianki. Jeżeli chodzi o napoje alkoholowe komisja nagrodziła nalewkę gruszkową z wanilią i imbirem Krystyny Brzozowskiej, nalewkę z malin Genowefy Pietrzakowskiej i wino jabłkowe Piotra Skoniecznego. W części artystycznej z programem retro wystąpiła grupa teatralna „Bene Nati” z Lipna. Warto dodać, że z założenia Festiwal Smaku ma na celu m.in. gromadzenie gromadzenie informacji o produktach żywnościowych oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów kulinarnych w ofercie regionalnego rolnictwa i agroturystyki. Organizatorem czwartkowej imprezy byli: Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość” oraz Ośrodek Kultury i Biblioteka Gminy Wielgie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco