Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Wielgiem odbył się XIX Festiwal Smaku Dzień Faworka. Było przepysznie!

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
XIX Festiwal Smaku Dzień Faworka w Wielgiem
XIX Festiwal Smaku Dzień Faworka w Wielgiem Małgorzata Chojnicka
Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość” wspólnie z Ośrodkiem Kultury i Biblioteką Gminy Wielgie, przy wsparciu władz samorządowych różnego szczebla oraz sponsorów zorganizowało XIX Festiwal Smaku Dzień Faworka. Impreza odbyła się w sali widowiskowej w Wielgiem, a w konkursowe szranki stanęło ponad 80 potraw, przygotowanych przez miłośników dobrej kuchni z dwóch powiatów – lipnowskiego i toruńskiego.

Wydarzenie uświetnił występ Teatru Bene Nati z Liceum Ogólnokształcącego w Lipnie pod kierunkiem Wandy Mróz oraz pokaz zumby w wykonaniu pań, które ćwiczą pod kierunkiem Martyny Olewińskiej. Wśród gości znalazł się Piotr Hemmerling, wicewojewoda kujawsko-pomorski oraz przedstawiciele wojewódzkich, powiatowych i gminnych władz samorządowych. Licytację ze swadą i humorem już po raz siedemnasty poprowadził Grzegorz Stupecki.

Jurorzy oceniający przygotowane potrawy i słodkości nie mieli łatwego zadania. Jednak musieli wybrać te najlepsze.
- Szczególne wrażenie zrobiły na nas potrawy z dziczyzny – zdradza Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka. – Dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika, która wygrała, była po prostu idealna. W dodatku została pomysłowo podana. Potrawka z jelenia również została przyrządzona doskonale. Ona zajęła miejsce drugie. Chciałbym podkreślić, że przygotowanie potraw z dziczyzny, by smakowały jak należy, nie jest łatwe. Tu uczestniczki konkursu udowodniły, że to mięso nie ma przed nimi tajemnic. Wśród potraw wyróżnionych znalazł się pasztet z jelenia. On też został zrobiony tak, jak należy. Cieszę się, że dziczyzna wraca do łask, bo to bardzo wartościowe mięso.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Kategoria potrawy mięsne i przystawki:

1. Mariola Lipińska – dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika
2. Maryla Zalewska - potrawka z jelenia
3. Renata Mańska – udka kacze w sosie z suszonych owoców z sokiem pomarańczowym

Wyróżnienia:

1. Iwona Michalak - roladki drobiowe w sosie truflowym
2. Ewa Piątkowska - polędwiczki w sosie po węgiersku
3. Agnieszka Wasilewska - pasztet z jelenia

Kategoria ciasta i desery:

1.Malgorzata Celmer - michałek
2. Agnieszka Wasilewska - tort w powidłach „brzozowych”
3. Anna Karbowska - chlebek domowy

Wyróżnienia:

1. Bożena Staśkowska - gwiazda makowa
2. Marzena Szczepaniak - rolada bezowa
3. Katarzyna Rumińska - rogaliki dziecinnie proste

Kategoria napoje alkoholowe:

1. Lidia Stawska - karmelówka
2.Krystyna Wiśniewska - nalewka wiśniowa
3.Monika Prusakiewicz - cytrynówka z nutą mięty

Wyróżnienia:

1. Teresa Kostrzewska - nalewka z imbiru
2. Barbara Rykaczewska - nalewka z tarniny
3. Dorota Lendecka – kukułka

Kategoria pączki, faworki, oponki:

1. Lidia Stawska - pączki
2. Teresa Jamróz - faworki
3. Zofia Kuźmińska – pączki

Wyróżnienia:

1. Wioletta Lipińska-Kasiorowska – faworki - mrowisko
2. Małgorzata Jędrzejczak - gniazdka
3. Elżbieta Korpalska - pączki karnawałowe

Niebawem EBOOK z przepisami będzie dostępny na stronie Ośrodka Kultury i Biblioteki Gminy Wielgie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska