Wydarzenie uświetnił występ Teatru Bene Nati z Liceum Ogólnokształcącego w Lipnie pod kierunkiem Wandy Mróz oraz pokaz zumby w wykonaniu pań, które ćwiczą pod kierunkiem Martyny Olewińskiej. Wśród gości znalazł się Piotr Hemmerling, wicewojewoda kujawsko-pomorski oraz przedstawiciele wojewódzkich, powiatowych i gminnych władz samorządowych. Licytację ze swadą i humorem już po raz siedemnasty poprowadził Grzegorz Stupecki.
Jurorzy oceniający przygotowane potrawy i słodkości nie mieli łatwego zadania. Jednak musieli wybrać te najlepsze.
- Szczególne wrażenie zrobiły na nas potrawy z dziczyzny – zdradza Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka. – Dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika, która wygrała, była po prostu idealna. W dodatku została pomysłowo podana. Potrawka z jelenia również została przyrządzona doskonale. Ona zajęła miejsce drugie. Chciałbym podkreślić, że przygotowanie potraw z dziczyzny, by smakowały jak należy, nie jest łatwe. Tu uczestniczki konkursu udowodniły, że to mięso nie ma przed nimi tajemnic. Wśród potraw wyróżnionych znalazł się pasztet z jelenia. On też został zrobiony tak, jak należy. Cieszę się, że dziczyzna wraca do łask, bo to bardzo wartościowe mięso.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Kategoria potrawy mięsne i przystawki:
1. Mariola Lipińska – dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika
2. Maryla Zalewska - potrawka z jelenia
3. Renata Mańska – udka kacze w sosie z suszonych owoców z sokiem pomarańczowym
Wyróżnienia:
1. Iwona Michalak - roladki drobiowe w sosie truflowym
2. Ewa Piątkowska - polędwiczki w sosie po węgiersku
3. Agnieszka Wasilewska - pasztet z jelenia
Kategoria ciasta i desery:
1.Malgorzata Celmer - michałek
2. Agnieszka Wasilewska - tort w powidłach „brzozowych”
3. Anna Karbowska - chlebek domowy
Wyróżnienia:
1. Bożena Staśkowska - gwiazda makowa
2. Marzena Szczepaniak - rolada bezowa
3. Katarzyna Rumińska - rogaliki dziecinnie proste
Kategoria napoje alkoholowe:
1. Lidia Stawska - karmelówka
2.Krystyna Wiśniewska - nalewka wiśniowa
3.Monika Prusakiewicz - cytrynówka z nutą mięty
Wyróżnienia:
1. Teresa Kostrzewska - nalewka z imbiru
2. Barbara Rykaczewska - nalewka z tarniny
3. Dorota Lendecka – kukułka
Kategoria pączki, faworki, oponki:
1. Lidia Stawska - pączki
2. Teresa Jamróz - faworki
3. Zofia Kuźmińska – pączki
Wyróżnienia:
1. Wioletta Lipińska-Kasiorowska – faworki - mrowisko
2. Małgorzata Jędrzejczak - gniazdka
3. Elżbieta Korpalska - pączki karnawałowe
Niebawem EBOOK z przepisami będzie dostępny na stronie Ośrodka Kultury i Biblioteki Gminy Wielgie.
