
SZPINAK / 23 kcal w 100 g
Szpinak to idealne warzywo do diety odchudzającej. Zawiera tylakoid, który wspomaga odchudzanie. Jednak ważne, by szpinak spożywać rozdrobniony (np. w formie soków czy koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych), gdyż dopiero wtedy uwalnia się odchudzająca moc tylakoidu.

POMIDORY / 20 kcal w 100 g
Pomidory przyspieszają metabolizm, a do tego są bogate w witaminę C i beta-karoten (świetnie działają na skórę) oraz potas (wspomaga pracę układu krwionośnego).

CUKINIA / 17 kcal w 100 g
Cukinia jest niskokaloryczna, zawiera sporo błonnika, i działa moczopędnie, co przyspiesza proces odchudzania.

RZODKIEWKA / 16 kcal w 100 g
Rzodkiewka w około 95 proc. składa się z wody, dzięki temu jest bardzo niskokaloryczna. Ma dużo błonnika. Świetnie się sprawdzi jako przekąska - chrupiąca, ostrawa i aromatyczna.