
Kiedy kończy się sezon na popularne warzywa? Zobacz, w jakich miesiącach kupisz krajowe pomidory, ogórki, dynię lub kapustę

Warzywa całoroczne
Warzywa, które rosną u nas cały rok, dają możliwość cieszenia się smakiem i wartościami odżywczymi, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. Można więc powiedzieć, że stałe w sezonie są marchew, cebula, buraki ćwikłowe, czosnek, pietruszka, ziemniaki, pieczarki, kapusta biała oraz czerwona. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednich warunkach przechowywania produktów.

Sezon na pomidory
Krajowe pomidory najlepiej kupować w wakacje, ostatnie warzywa widoczne są do końca października.

Sezon na ogórki
Gruntowe ogórki widać na straganach już w czerwcu, a kupić możemy je podobnie jak pomidory — jeszcze na początku października, przy dobrzej aurze w drugiej połowie miesiąca. Smak i walory odżywcze produktu można zachować, robiąc przetwory. Kiszonki na jesień? Czemu nie!