
Warto zwrócić uwagę na błonnik w diecie, bo wspiera prawidłową pracę jelit i regularne wypróżnianie. Błonnik pokarmowy jest niezwykle istotny dla zachowania zdrowia i prawidłowej wagi ciała. Sprawdź teraz w naszej galerii ranking warzyw bogatych w błonnik, uszeregowanych w kolejności od najmniejszej do największej zawartości błonnika >>>>>

KALAFIOR
ok. 2,1 grama błonnika na filiżankę
Kalafior to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu przepisach. To bomba odżywcza, bogata w błonnik, witaminę C, witaminę K i kwas foliowy, a także doskonałe źródło mineralnego potasu, który jest dobry dla serca. Kalafior jest również bardzo niskokaloryczny.

MARCHEWKA
ok. 3,6 grama błonnika na filiżankę
Marchew jest doskonałym warzywem bogatym w błonnik. Ma też mnóstwo innych korzyści - marchew poprawia zdrowie oczu, wspomaga trawienie i jest bogata w beta-karoten - przeciwutleniacz. Rozpuszczalny błonnik zawarty w marchwi pomaga regulować poziom cukru we krwi, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik wspomaga trawienie i promuje regularne wypróżnienia. Spożywanie marchwi może przyczynić się do kontroli wagi, ponieważ zawartość błonnika pomaga czuć się sytym i zapobiegnie przejadaniu się.

BATATY
ok. 3,8 grama błonnika na średni słodki ziemniak
Jeden słodki ziemniak zawiera prawie 4 gramy błonnika. Prócz tego bataty są bogate w witaminy A i C, wspomagają funkcje odpornościowe i wzrok, a także mogą pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Słodkie ziemniaki zawierają także przeciwutleniacze, a jednym z głównych jest beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A, korzystną dla naszego wzroku i odporności. Inny przeciwutleniacz występujący w słodkich ziemniakach, znany jako antocyjanina, może poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i zwalczanie wolnych rodników.