Karp smażony, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, sałatki, pasztety, śledzie po węgiersku, szynka po rusku. A z ciast: makowiec, sernik, piernik.
Firmy cateringowe oblężone
Nie tylko takie smakołyki na wigilijny stół oferują firmy cateringowe, restauracje i piekarnie. Dla nich czas przed świętami to czas wzmożonej pracy. Niektóre firmy już nawet na 3 tygodnie przed świętami nie przyjmują zamówień, takie są oblegane. W większości punkty przyjmują jednak zamówienia do około 19 grudnia. Specjalnie się nie muszą reklamować. Działa poczta pantoflowa. Chętnych zamówić dania na święta nie brakuje. Już teraz statystycznie co trzecia rodzina kupuje gotowe potrawy. I ta liczba się zwiększa.
Tyle, że wówczas musimy liczyć się z większymi wydatkami, nawet o 40 procent. Kilogram tradycyjnego ciasta (np. babka, makowiec, sernik, piernik) kosztuje przeważnie 20-25 złotych. Torty dochodzą do 45 złotych za kilogram.
Zobacz także:
Karkówka z pieczarkami [przepis]Płatność od osoby lub za kilogramy
Za potrawy można płacić na dwa sposoby. Od osoby, tzn., klient zamawia sobie potrawy z katalogu świątecznych dań i firma je przygotowuje, licząc stawki od osoby, jak np. na weselu. Kwoty wynoszą np. 35, 50 lub (w wersji najbogatszej) 90 złotych od osoby. Najtańsza wersja obejmuje np. pierogi z kapustą i grzybami, karpia smażonego, śledzie w oleju, pasztet ze śliwką i sałatki. Porcji tyle, że wystarcza średnio na dwa-trzy posiłki. Wersja najdroższa poszerzona jest m.in. o łososia na placku ziemniaczanym, krem z borowików, pstrąga faszerowanego warzywami czy ciasto marcepanowe.
Drugi sposób rozliczenia za dania to cena za porcje lub gramy. Pierogi kosztują za sztukę od 80 groszy w górę. Karp w panierce (200 g) kosztuje około 9 złotych, a kilogram karpia smażonego - 35 złotych. Ceny klusek zaczynają się od 16 złotych za kilogram. Śledzie w oleju to wydatek mniej więcej 20 złotych za kilogram. Sałatka śledziowa (kg) wyceniona jest na ok. 16 złotych, a tradycyjny bigos - 25. Pieczoną kaczkę można kupić na sztuki. Jedna kosztuje około 60 złotych.
Dowóz może być gratis
Nie tylko dania jest okazja zamówić. Możliwy jest też dowóz potraw. Zdarza się, że za zamówienie np. powyżej 200 złotych, dostawa jest darmowa. Wybrane firmy cateringowe wypożyczają świąteczną zastawę stołową na 12 lub 18 osób (np. za 100 złotych za 3 dni). A dekoracje świąteczne? Też można je "wydzierżawić". Serwetniki kosztują np. złotówkę, świąteczny obrus plamoodporny - 5 złotych, a gotowe stroiki do postawienia w ogrodzie - 6 złotych. W tym przypadku stawki są podawane za dobę.