Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat. Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego 2020
Przegląd targowiskowych cen warzyw w regionie, na podstawie notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
- buraczki: 1,40-3 zł/kg, najtaniej w pierwszych dniach kwietnia było na targowisku w Inowrocławiu, najwyższe ceny notowano w Chełmnie (2,50-3 zł).
- cebula: 1,50-3,50 zł/kg Najwyższa cena na targowisku miejskim w Grudziądzu, najniższa w Inowrocławiu, Golubiu-Dobrzyniu i Kowalu.
- czosnek: 1,50-3 zł/główka, najcześciej 2,50
- kapusta biała: 1,30-2,50 zł/kg (najtaniej w Mogilnie, najdrożej w Chełmnie)
- kapusta czerwona: od 1,80 zł w Inowrocławiu do 3,50 zł w Chełmnie, Lnianie czy Wąbrzeźnie. Najczęściej ok. 3 zł/kg.
- kapusta kiszona: 2,80-7 zł/kg. Najniższa cena została odnotowana na targowiksu w Inowrocławiu, najwyższe w Chełmnie (6,50) i Koronowie (7 zł/kg).
- marchew: 1,50-3,50 zł/kg
- ogórek długi: 8-10 zł/kg
- papryka czerwona: 11-20 zł/kg
- pieczarki: od 5,20 do 10 zł/kg
- pietruszka: 3,50-6 zł/kg
- pomidory: 8-18 zł/kg. Najtaniej w Kowalu czy Wąbrzeźnie, najwyższe stawki w Mogilnie czy Golubiu-Dobrzyniu.
- por: 1,80-4 zł/szt.
- rzodkiewka: 2-4 zł/pęczek
- seler: 3-6 zł/kg
- szczypiorek: 1,70-3 xł/pęczek, najczęściej 2 zł
- włoszczyzna: 3,50-5 zł/pęczek
- ziemniaki: 0,70-1,50 zł/kg

Wideo