Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Witaminy z chwastów

Zbigniew Przybylak
Fot. sxc
Wiosenne chwasty, rosnące w lasach, w idealnie czystym środowisku, są szczególnie cenne - pełno w nich witamin i niezbędnych nam składników mineralnych. Podobne walory mają chwasty zbierane w ogrodach naturalnych, miedzach, nieużytkach, z dala od intensywnie nawożonych nawozami sztucznymi pól uprawnych.

Niezwykle dobroczynną wiosenną kuracją wzmacniającą, polecaną przez większość naturalistów i zielarzy, są surówki z popularnej pokrzywy. Wiosną, w cieplejszych miejscach (pod koronami drzew na obrzeżach lasów) jej młode pędy i listki pojawiają się tuż po zejściu śniegu.

Młode listki można także zbierać na oczyszczające organizm herbatki oraz soki. Poza tym cenne są surówki z wielu innych znanych chwastów m.in. mlecza, krwawnika, babki, gwiazdnicy, podagrycznika, stokrotki pospolitej, podbiału, szczawiu zwyczajnego i rdestu ptasiego. Dodajmy, że wszystkie wymienione chwasty - zebrane przed kwitnięciem - to także popularne zioła lecznicze, polecane m.in. przy dolegliwościach trawiennych, wątrobowych, nerkowych. Młode rośliny (oprócz listków można zbierać całe czubki) opłukać w zimnej wodzie. Pokroić drobno, dodać do smaku szczypiorku lub nieco cebuli, szczyptę soli, łyżeczkę cukru albo miodu (ale niekoniecznie), łyżeczkę oliwy albo oleju tłoczonego na zimno - najlepiej lnianego, kwaśnej śmietany, odrobinę octu winnego (też niekoniecznie). Składniki dobrze wymieszać. Po pół godzinie sałatka jest gotowa do spożycia. Przygotowaną surówkę z chwastów jadać najlepiej codziennie - rano przy śniadaniu oraz wieczorem przy kolacji, można kłaść na kanapki. Dobrze żuć. Jest to zalecenie bardzo ważne, bo wtedy wyzyskujemy lepiej leczące składniki i witaminy. W celu przyzwyczajenia organizmu najpierw zjadać dziennie 2 łyżeczki surówki, potem stopniowo zwiększyć porcję do dwu, na końcu 3-5 łyżek dziennie. Kurację prowadzić przez miesiąc. Po kilkunastodniowej przerwie można kurację powtórzyć.

Surówki z wiosennych chwastów można także dodawać do potraw warzywnych np. z kwaszonej kapusty. Jej również na wiosnę powinniśmy jadać szczególnie dużo, bo to prawdziwa witaminowa bomba, zwłaszcza z własnej, uprawianej ekologicznie, bez chemii kapusty, zebranej z ogródka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska