https://pomorska.pl
reklama

Witaminy z chwastów

Zbigniew Przybylak
Fot. sxc
Wiosenne chwasty, rosnące w lasach, w idealnie czystym środowisku, są szczególnie cenne - pełno w nich witamin i niezbędnych nam składników mineralnych. Podobne walory mają chwasty zbierane w ogrodach naturalnych, miedzach, nieużytkach, z dala od intensywnie nawożonych nawozami sztucznymi pól uprawnych.

Niezwykle dobroczynną wiosenną kuracją wzmacniającą, polecaną przez większość naturalistów i zielarzy, są surówki z popularnej pokrzywy. Wiosną, w cieplejszych miejscach (pod koronami drzew na obrzeżach lasów) jej młode pędy i listki pojawiają się tuż po zejściu śniegu.

Młode listki można także zbierać na oczyszczające organizm herbatki oraz soki. Poza tym cenne są surówki z wielu innych znanych chwastów m.in. mlecza, krwawnika, babki, gwiazdnicy, podagrycznika, stokrotki pospolitej, podbiału, szczawiu zwyczajnego i rdestu ptasiego. Dodajmy, że wszystkie wymienione chwasty - zebrane przed kwitnięciem - to także popularne zioła lecznicze, polecane m.in. przy dolegliwościach trawiennych, wątrobowych, nerkowych. Młode rośliny (oprócz listków można zbierać całe czubki) opłukać w zimnej wodzie. Pokroić drobno, dodać do smaku szczypiorku lub nieco cebuli, szczyptę soli, łyżeczkę cukru albo miodu (ale niekoniecznie), łyżeczkę oliwy albo oleju tłoczonego na zimno - najlepiej lnianego, kwaśnej śmietany, odrobinę octu winnego (też niekoniecznie). Składniki dobrze wymieszać. Po pół godzinie sałatka jest gotowa do spożycia. Przygotowaną surówkę z chwastów jadać najlepiej codziennie - rano przy śniadaniu oraz wieczorem przy kolacji, można kłaść na kanapki. Dobrze żuć. Jest to zalecenie bardzo ważne, bo wtedy wyzyskujemy lepiej leczące składniki i witaminy. W celu przyzwyczajenia organizmu najpierw zjadać dziennie 2 łyżeczki surówki, potem stopniowo zwiększyć porcję do dwu, na końcu 3-5 łyżek dziennie. Kurację prowadzić przez miesiąc. Po kilkunastodniowej przerwie można kurację powtórzyć.

Surówki z wiosennych chwastów można także dodawać do potraw warzywnych np. z kwaszonej kapusty. Jej również na wiosnę powinniśmy jadać szczególnie dużo, bo to prawdziwa witaminowa bomba, zwłaszcza z własnej, uprawianej ekologicznie, bez chemii kapusty, zebranej z ogródka.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Wczesną wiosną gdy w spiżarni było pusto, nasze babcie zbierały młode pokrzywy na zupę. Póżniej gotowały lebiodę i podawały z ziemniakami jak szpinak. Pewnie dlatego żyły one i ich dzieci ponad 80 lat i zachowały dobra pamięć i sprawność.

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska