https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Witamina C - w tych warzywach i owocach jest jej najwięcej. Mamy tabelę wyliczeń produktów

Agnieszka Romanowicz
Najwięcej witaminy C jest w natce pietruszki (178 mg/100g)
Najwięcej witaminy C jest w natce pietruszki (178 mg/100g) Pixabay
Poprawia odporność, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Nie trzeba suplementować witaminy C, wystarczy wiedzieć, co jeść. Sprawdźcie w naszej galerii, w których produktach jest najwięcej witaminy C.

Prof. dr hab. Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia przestrzega przed nadużywaniem suplementów: - Z pożywienia organizm może uzbierać dość potrzebnych nam witamin, a suplementy dostarczają jakiegoś składnika nieproporcjonalnie więcej. Np. Jeśli w ciągu dnia zjemy niewielki pomidor, jabłko, 100 g ziemniaków, 200 g surówki z kiszonej kapusty, wypijemy szklankę soku pomarańczowego, to 700 g jedzenia da nam razem 155 mg witaminy C. Przyjmując, że część witaminy straciliśmy, źle przechowując potrawy lub gotując, to i tak połowa zapewni nam tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego.

Witamina C przydaje się zimą, bo poprawia odporność. Ma też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, chroni przed chorobami serca i miażdżycy. - Przez brak witaminy C marynarzom na żaglowcach wypadały zęby, łamały się kości, rany nie goiły, czyli cierpieli na szkorbut. Od nazwy tej choroby witaminę C nazywa się kwasem askorbinowym – podaje ministerstwo zdrowia.

Witaminę C można zażywać w przypadku przeziębienia czy grypy.

- Dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg na dobę witaminy C, zaś kobiety trochę mniej – 75 mg na dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące). Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem, ale osoby z chorymi nerkami powinny uważać – zalecają eksperci z resortu zdrowia.

Objawy niedoboru witaminy C to:

  • podatność na infekcje
  • zła krzepliwość krwi (siniaki, wylewy podskórne)
  • osłabienie
  • wolniejsze gojenie się ran
  • anemia

W tych warzywach i owocach jest najwięcej witaminy C

Syntetyczne witaminy należy zażywać po posiłkach, najlepiej po głównym posiłku dnia. Witaminy rozpuszczane w tłuszczach potrzebują posiłku z niewielką ilością tłuszczu (łyżeczka masła lub margaryny lub oleju). Pozostałe trzeba popijać czystą wodą. W których warzywach i owocach jest najwięcej witaminy C? Sprawdźcie w naszej galerii.

Źródło: pacjent.gov.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

e
elka
Bogatym źródłem witaminy c są cytrusy, papryka, natka pietruszki i jarmuż. Blenduję je razem z cisowianką, przelewam do bidonu i mam pełnowartościowe drugie śniadanie w formie smoothie, które zabieram ze sobą do pracy.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Zwrot podatku dla emerytów. Tyle trafi na ich konto za Trzynastkę i Czternastkę

Zwrot podatku dla emerytów. Tyle trafi na ich konto za Trzynastkę i Czternastkę

Filip: "Wjechał prosto w nas". Jest zbiórka dla małżeństwa Szymczuków z Torunia

Filip: "Wjechał prosto w nas". Jest zbiórka dla małżeństwa Szymczuków z Torunia

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska