Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wypełniacz z szynką

(l.t.)
Spośród 15 partii skontrolowanych wędlin pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy zakwestionowali jakość aż 9 z nich.

     W pierwszym kwartale br. inspektorzy WIIH skontrolowali 10 hurtowni mięsnych w Kujawsko-Pomorskiem. - _Wyniki kontroli są złe - _mówi Tomasz Ciesielski, rzecznik prasowy bydgoskiego inspektoratu. - _Od kilku lat stwierdzamy wiele nieprawidłowości dotyczących jakości przetworów mięsnych i ich oznakowania.
     _Aż 60 procent zbadanych przetworów było złej jakości! Zastrzeżenia dotyczyły głównie zbyt dużej zawartości skrobi, a zbyt niskiej białka. Na przykład w szyneczce wykwintnej białka powinno być co najmniej 10 proc., a było - 8,1 proc. Za to skrobi było w niej o prawie 3 proc. za dużo. Oznacza to, że producent szyneczki użył zbyt wielu "wypełniaczy" (tańszych niż mięso), których stosowanie jest dozwolone, ale w określonych proporcjach.
     Z kolei w bloku mięsnym, oprócz dużych chrząstek, stwierdzono też za dużo wody (75,7 proc. zamiast nie więcej niż 68 proc.). W innych wyrobach inspektorzy znaleźli sporo ścięgien, tłuszczu, a jedna z wędzonek nie smakowała ani nie pachniała jak wędzonka.
     Inspekcja handlowa zakwestionowała też prawie 70 proc. oznaczeń na wyrobach mięsnych.
     - _Nasza inspekcja nie ma prawa przeprowadzania kontroli w zakładach produkcyjnych, więc wystąpienia pokontrolne przekazaliśmy do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - _dodał Ciesielski.
     

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska