
Wytrawni grzybiarze w pierwszej kolejności poszukują odpowiednich gatunków drzew. Poszczególne grzyby jadalne upodobały sobie konkretne gatunki drzew. Prawdziwki rosną pod świerkami i sosnami, podobnie jak kurki, które czasem występują też pod drzewami liściastymi takimi jak dęby i buki. Z kolei koźlaki spotkamy w lasach brzozowych.

Borowiki szlachetne, czyli prawdziwki, występują zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych. Warto szukać tych smacznych grzybów w okolicy buków, dębów, sosen i świerków. Borowiki są bogate w:
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B3.

Zebranych grzybów nie należy wkładać do reklamówek lub worków, grozi to zaparzeniem zbiorów. Najlepszym rozwiązaniem jest koszyk wiklinowy. Znalezionych podgrzybków czy prawdziwków nigdy nie wyrywamy. Najlepiej je delikatnie wykręcać lub wycinać, a pozostawioną grzybnię przykryć resztkami ściółki.