
Przepis na pasztet drobiowo-wieprzowy
Połączenie drobiu z mięsem wieprzowym to gwarancja smaku nie tylko na kanapce. Do przygotowania pasztetu można użyć ok. 1 kg mięsa wieprzowego, wątróbek drobiowych i dowolnej części mięsa drobiowego. Ugotowane części należy zmielić i połączyć z pięcioma jajkami, namoczoną w wywarze bułką, przyprawami. Blaszkę piec ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dla smaku i lepszej konsystencji warto dodać trochę tłuszczu, np. słoniny.

Pasztety rybne
Do przygotowania pasztetu rybnego można użyć dorsza, karpia, makreli lub innej ulubionej ryby. Przygotowanie wygląda podobnie jak w przypadku wyrobów mięsnych. Zmieloną rybę łączymy z cebulką, jajkami, namoczoną w mleku bułką i przyprawami. Pieczenie trwa od godziny do dwóch w 180 stopniach Celsjusza.

Pasztety warzywne
Pasztety wegetariańskie i wegańskie oparte są w większości na masie warzywnej wykonanej ze strączków, warzyw korzeniowych, przypraw, jajek i masła. Można użyć soczewicy, ciecierzycy albo grochu. Weganie odejmą z puli jajka i masła i zastąpią je np. kaszą.