Kilkanaście osób przebywało w gospodarstwie agroturystycznym Ireny i Jerzego Tomkiewicz w Gzinie. To grupa uczestników wyjazdu studyjnego zorganizowanego przez Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach.
- Podczas pobytu w "Gziniance" goście mogli zapoznać się z tradycjami polskiej wsi - mówi Krzysztof Nowacki, wiceprezes "Zakola". - Zobaczyli między innymi pokaz szatkowania i kiszenia kapusty, smażenie powideł i pieczenie chleba. Byli pod wrażeniem stołu wiejskiego z tradycyjnymi produktami: smalcem, powidłami, serami, nalewkami, kapustą kiszoną, chlebem na liściach chrzanu. Dodatkową atrakcją były przejażdżki bryczką.
Niedawno LGD uczestniczyła również w imprezie zorganizowanej w ogrodzie TV Bydgoszcz. Odbyła się tam pierwsza edycja imprezy pod nazwą "Jesienna Spiżarnia". Podczas imprezy można było zobaczyć występy zespołów ludowych, obserwować obyczaje ludowe i degustować tradycyjne produkty.
- Nasza Lokalna Grupa Działania zajęła trzecie miejsce w konkursie na najpiękniejsze stoisko - podkreśla Krzysztof Nowacki. - Wystrój naszego stoiska "wstrzelił się" w tematykę "Jesiennej Spiżarni".