
Hala została zaprojektowana przez spółkę Boswau & Knauer GmbH z Berlina. Łączy elementy neogotyckie z modernistycznymi. Wzniesiono ją w 1906 roku w miejscu dawnej fary ewangelickiej, powiększonej o część posiadłości rentiera Alberta Wiese. Wszystkie prace budowlane i wykończeniowe zostały wykonane przez miejscowe firmy i rzemieślników. W latach międzywojennych hala była zarządzana, przez miejską rzeźnię, dla której była centralnym punktem sprzedaży nie tylko mięsa, ale także ryb. Została wpisana do rejestru zabytków w 1971 roku.

Budynek lata świetności ma dawno za sobą. Obecnie świeci pustkami i niszczeje.

Rozwiązanie podobne do proponowanego przez MPU sprawdziło się już m.in. w Warszawie i Gdańsku. Hala targowa w Trójmieście jest własnością spółki Kupcy Dominikańscy. Ponad 10 lat temu przeprowadzono jej gruntowny remont połączony z badaniami archeologicznymi. Utworzono otwarty skansen archeologiczny z ekspozycją fundamentów starego kościoła romańskiego. Obecnie obiekt jest jedną z atrakcji turystycznych Gdańska. W hali można kupić m.in. świeże i naturalne produkty.