Zdrowe przekąski zamiast chipsów. Jak podczas pandemii skomponować prawidłową dietę dziecka

OPRAC.:
Ewa Abramczyk-Boguszewska
Ewa Abramczyk-Boguszewska
Dzieciom warto podsuwać zdrowe przekąski
Dzieciom warto podsuwać zdrowe przekąski Anna Kaczmarz/ Zdjęcie ilustracyjne
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Chipsy, słodycze, napoje z dużą zawartością cukru - po to najczęściej sięgają dzieci, które teraz czas spędzają głównie w domu. Dietetycy radzą, jak zadbać o ich dietę podczas pandemii.

Zobacz wideo. Tyle wody powinniśmy pić jesienią

Z badań przeprowadzonych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe. Dietetycy nie mają złudzeń, że jest to tendencja wzrostowa, tym bardziej, że tyciu nie tylko dzieci, ale i dorosłych sprzyja pandemia.

To też może Cię zainteresować

Dzieci podjadą przez stres i nudę

W przypadku dzieci utrzymaniu prawidłowej wagi zdecydowanie nie sprzyja zdalne nauczanie. Uczniowie siedzą w domu przed laptoptem, podjadają, raczej nie uczestniczą w zajęciach wychowania fizycznego, które też przecież prowadzone są przez internet. Do tego dochodzi stres związany z epidemią, nuda, brak kontaktu z rówieśnikami, co najłatwiej zrekompensować sobie jedzeniem.

Naukowcy przebadali, jak zmieniły się codzienne nawyki grupy dzieci we włoskiej Weronie w czasie lockdownu. Co prawda dzieci spały średnio o 1 godzinę dłużej, ale też częściej sięgały po słone, tłuste przekąski, czerwone mięso oraz słodzone napoje (spożycie tych ostatnich wzrosło aż o 125 proc. w porównaniu z czasem przed COVID-19). Towarzyszył temu jednoczesny spadek aktywności fizycznej.

- Jedzenie jest znanym sposobem na „oswajanie niepewności”, daje nam poczucie bezpieczeństwa, jest też pewnego rodzaju sposobem na radzenie sobie z nudą - mówi Katarzyna Piotrowska, dietetyczka współpracująca z piekarnią Asprod. - Jednak należy pamiętać o tym, że tłuszcze trans, w które bogate są produkty wysoko przetworzone – takie właśnie jak chipsy czy przemysłowe słodycze – wpływają negatywnie na wiele aspektów związanych z naszym zdrowiem. Między innymi hamują wydzielanie się serotoniny oraz dopaminy, neuroprzekaźników odpowiedzialnych między innymi za poczucie szczęścia.

Katarzyna Piotrowska radzi, aby wprowadzać do diety dziecka jako przekąski świeże owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Może być to, na przykład tost z chleba razowego z łyżką prawdziwego, naturalnego miodu, który jest dobrą alternatywą dla chipsów czy słodyczy. Zawarte w kromce takiego chleba witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a węglowodany złożone inicjują wydzielanie serotoniny.

Zjedzmy razem zdrowy posiłek

Specjaliści namawiają, aby wykorzystać czas pandemii na regularne odżywianie i wspólne posiłki. Przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie badania pokazują, że wspólne jedzenie posiłków z rodziną wpływa na zmniejszenie indeksu masy ciała wśród dzieci. Dodatkowo utrwala w najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe: zjadanie dużych ilości warzyw i owoców, sięganie po produkty zbożowe bogate w błonnik oraz mikroelementy.

Jest to jednak możliwe tylko wtedy, gdy również dorośli odżywiają się właściwie. - Warto wykorzystać ten moment, kiedy z powodu epidemii spędzamy czas w domu, aby wspólnie przygotowywać i razem jeść posiłki. Dzieci uczą się tego co warto jeść, a czego nie, od dorosłych: rodzinny obiad jest szansą na wspólne spędzenie czasu, ale też na promowanie zdrowych postaw dotyczących jedzenia – mówi Katarzyna Piotrowska.

Kupujmy produkty dobrej jakości

Bardzo ważne jest, aby kupować zdrowe produkty.

- Kupujmy produkty spożywcze jak najlepszej jakości. Patrzmy na etykiety: im mniej produkt jest przetworzony, tym krótsza jest jego etykieta i tym lepiej dla naszego zdrowia. Wybierajmy produkty, które w swym składzie zawierają składniki, które znamy. Dotyczy to również pieczywa, które jest dla wielu z nas produktem pierwszej potrzeby: kupujmy chleb ze sprawdzonej piekarni, wypiekany z naturalnych składników, najlepiej z dodatkiem ziaren, które dodatkowo podnoszą jego walory zdrowotne – tłumaczy Agnieszka Dominiak z piekarni Asprod.

Ruch tak samo ważny dla dzieci

Obok zdrowej diety równie ważna jest aktywność fizyczna. Nadal stanowi ona podstawę piramidy zdrowego żywienia i stylu życia. Można wybrać się na spacer z dziećmi, a jeśli wyjście na zewnątrz jest niemożliwe, warto zorganizować zabawę w domu, na przykład skoki przez skakankę.

- Nawet 15 minut ćwiczeń dziennie przynosi wymierne korzyści dla zdrowia dziecka - podkreśla Katarzyna Piotrowska. - Jest to też świetny sposób na spędzenie czasu razem. Jeśli po takiej zabawie czy po spacerze dziecko jest głodne, warto przygotować mu małą, zdrową przekąskę: może to być na przykład kanapka na bazie chleba razowego z chudym twarogiem i dowolnym warzywem lub mini sałatka z kromką pieczywa.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie