MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
PARMEZAN...
fot. Icb/ pixabay.com

Zęby: 10 najlepszych produktów dla zdrowia jamy ustnej

PARMEZAN
Nabiał jest jednym z najzasobniejszych źródeł wapnia, a ten fermentowany jest szczególnie dobrze trawiony. W prawdziwym, długodojrzewającym serze takim jak parmezan, pecorino albo dziugas, dochodzi do rozkładu nie tylko laktozy (której praktycznie już nie ma), ale też tłuszczów i białek. Cenny wapń zostaje uwolniony z pierwotnych kompleksów z białkiem, a związki powstające na skutek fermentacji działają bakteriostatycznie i alkalizująco (odkwaszająco).

Zobacz również

15 lat szczecineckiego schroniska. Może z okazji jubileuszu adoptujcie psa lub kota?

15 lat szczecineckiego schroniska. Może z okazji jubileuszu adoptujcie psa lub kota?

Horoskop na weekend 5-7 lipca 2024. Wróżka Parisa przepowiada

Horoskop na weekend 5-7 lipca 2024. Wróżka Parisa przepowiada

Polecamy

5 miejsc w Europie na wakacje bez tłumów

5 miejsc w Europie na wakacje bez tłumów

Młodzież z Inowrocławia ratuje groby polskich kolonistów wBrazylii. Prosi o wsparcie

Młodzież z Inowrocławia ratuje groby polskich kolonistów wBrazylii. Prosi o wsparcie

Szansa na tworzenie lepszej edukacji. Nowacka zaprasza do współpracy

Szansa na tworzenie lepszej edukacji. Nowacka zaprasza do współpracy