
Tego unikaj, jeśli często masz zgagę
Palenie i pieczenie w przełyku to najpewniej objawy zgagi. Zobacz w galerii, jakich produktów powinny unikać osoby, które często cierpią na zgagę.

Sposób jedzenia
Przy częstej zgadze niewskazane są obfite posiłki. Lepiej zjeść częściej mniejsze porcje. Również spożywanie posiłków w stresie i pośpiechu sprawia, że połykamy powietrze, które zwiększa ciśnienie wewnątrzbrzuszne, co sprzyja wystąpieniu zgagi.

Ciężkostrawne produkty
Szczególnie niewskazane są potrawy smażone, tłuste, ciężkostrawne.
Produkty wysoko przetworzone, bogate w węglowodany, nasycone tłuszcze, cukry proste oraz sól często powodują zgagę. To na przykład jedzenie typu fast food, masło, smalec, tłuste mięsa, słodycze.

Mięta
Mięta oraz produkty zawierające miętę (np. herbata miętowa, guma do żucia) mogą nasilać zgagę.