Szczury mają wyjątkowo dużo na sumieniu. Zjadają, ba - z racji ich ilości - wręcz pochłaniają ziarno. Zanieczyszczają odchodami, sierścią i śliną rolnicze plony. Wygryzują ściany obór i magazynów, niszczą ich konstrukcje. Uszkadzają przewody elektryczne pojazdów i sprzętu rolniczego, co prowadzi często do pożarów. Nie zapomnijmy o roznoszeniu chorób (m.in. gruźlica, toksoplazmowa, szczurza gorączka, żółtaczka zakaźna) i pasożytów (np. tasiemce). Szczury bywają nosicielami ponad 70 chorób.
Tutaj również:**Co zrobić z padłą świnią lub krową? Zakopiesz, możesz stracić 11 tysięcy złotych**
Jeśli szczury wzięły Twoje gospodarstwo na celownik, walka łatwa nie jest. Te gryzonie to superobserwatorzy, w przypadku nieznanego pokarmu - wyłożonej trucicizny - najpierw próbują go "zwiadowcy". Jeśli środek szybko zadziała, szczury wyższe hierarchią, z racji nieufności, już się nie skuszą. Obserwatorzy - straceńcy jako pierwsi ruszają też na nowy teren.
Podpowiadamy co zrobić, by nie wkroczyły do Twojego gospodarstwa.
Aby uchronić gospodarstwo przed gryzoniami:
- Nie zostawiaj otwartych drzwi, zwłaszcza gdy otwierają się na zewnątrz - to zaproszenie dla gryzoni.
- Okna w magazynie zbożowym nie są dobrym pomysłem. Jeśli już je masz, unikaj ich otwierania bądź wyposaż je w siatkę.
- Rury i przewody na ścianach powinny być ukryte albo szczelnie zamknięte w okrągłych profilach.
- Sprawdzaj, czy w magazynie nie ma odchodów - ustaw worki z paszą minimum pół metra od ścian, namaluj biały pas.
- Systematyczne dbaj o porządek.
- Pojemniki na odpady muszą mieć szczelne pokrywy (nie zapominaj o dezynfekcji, odkażaniu).
- Zamykaj szczelnie silosy.
Szczury są szczególnie niebezpieczne w chlewni, choćby w kontekście afrykańskiego pomoru świń. Potrafią pokonać 4 kilometry, więc mogą łatwo przenieść wirusa.
Szczurza populacja wciąż rośnie. Sprzyjają jej coraz łagodniejsze zimy i nielimitowane wręcz przysmaki, którymi raczymy szczury, choćby wrzucając resztki do toalet.
Najbardziej powszechne szczury w naszym kraju to szczur śniady i wędrowny (większy i masywniejszy, pierwsze jego osobniki dotarły do Europy w późnym średniowieczu). W Polsce może żyć około 20 milionów szczurów, jeden potrafi zjeść w ciągu roku 20 kg ziarna.
Źródła - mgr inż. Barbara Skwronek (Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego), Instytut Ochrony Przyrody PAN w Krakowie
ASF i aktualna sytuacja w Kujawsko-Pomorskiem: