Zupa mleczna na śniadanie, pomidorowa, zabielana kwaśną śmietaną na obiad, a na drugie - mielony z ziemniaczkami okraszonymi koperkiem. Pyszne naleśniki czy pulchne racuszki z jabłkami, zerwanymi prosto z sadu. Smak tych i wielu innych potraw był zawsze wyjątkowy. Choć ich receptura nie była skomplikowana, uwielbiał je dosłownie każdy.
Tymi smakołykami raczyły nas nasze mamy, babcie i ciocie. To właśnie one, dbały o to, aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Cała tajemnica smaku tkwiła w dobrych składnikach, takich jak m.in.: wiejskie jaja, mleko, wyroby nabiałowe czy mięsne. Pochodziły one głównie od lokalnych gospodarzy i zaufanych źródeł. Niektóre z nich wyrabiane były także w domach. Dzięki temu mieliśmy pewność, że na naszym stole jest wszystko to, co najlepsze.
Grunt to dobre produkty
Podstawą do tego, by w pełni oddać smak potraw z dzieciństwa są oczywiście sprawdzone przepisy. Zapisane w pamięci naszych mam czy babć lub w starych książkach kucharskich. Dla tych, którzy nie mają szans na ich zdobycie, otworem stoi internet. Roi się w nim od blogów kulinarnych, które przepełnione są pomysłami na sprawdzone i domowe dania. Poza dobrym przepisem, potrzebujemy również dobrych produktów. Na szczęście, dzięki wciąż rosnącej świadomości konsumentów, nie ma problemu z ich dostępnością. Na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Producenci artykułów spożywczych stale je udoskonalają tak, by odpowiadać na potrzeby swoich konsumentów.
– Tradycja i jakość to dla nas dwie najważniejsze kwestie przy tworzeniu produktów. Będąc lokalną spółdzielnią, bardzo cenimy sobie te wartości i pragniemy, aby nasi konsumenci odnaleźli je w produktach Piątnicy. Wielu z nich przyznaje, że dzięki naszym produktom powracają wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Cieszy nas fakt, iż konsumenci wykorzystują nasze produkty w sentymentalnych daniach i podają je swojej rodzinie. To dla nas największy dowód zaufania – mówi Łukasz Kalinowski wiceprezes OSM Piątnica.
Zrób w domu te racuszki
Przepis na domowe racuszki z jabłkami poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150g
- mleko 250ml
- żółtka jaj 2 szt.
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 250g
- jabłka 2 małe sztuki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski przełożyć 2 opakowania jogurtu, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką jogurtu typu islandzkiego.