
10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:
W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.
Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano
„podkuwaniem gęsi”.

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Potrafi się nieźle wkurzyć i ciskać talerzami, ale gotuje palce lizać i ma głowę pełną pomysłów. Także na gęsinę.
Magda Gessler - najpopularniejsza restauratorka w kraju, znana z programu Kuchenne Rewolucje - udowadnia, że kuchnia polska nie kończy się na schabowym i pomidorówce. Gessler do swoich lokali wprowadziła gęś pieczoną. Bywa też, że podczas kulinarnych rewolucji w TVN-owskim show, podpowiada restauratorom, by postawili właśnie na gęsinę.
Magda Gessler w 2017 r. brała udział w Festiwalu Gęsiny w podtoruńskim Przysieku. Dodajmy, że w tym roku tajnikami przyrządzania gęsiny dzielił się m.in. Michel Moran (znany jako juror MasterChefa).
Polecamy: Festiwal Gęsiny w Przysieku 2019 - zdjęcia

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Co roku wysyłamy do Francji prawie pół tysiąca ton ślimaków. Co mają do gęsi? A to, że choć Polska jest eksportową potęgą i w jednym, i w drugim przypadku, sobie nie zostawia za wiele.
Gęsina znad Wisły trafia głównie na niemieckie stoły. U nas zostaje tylko około 700 ton tego mięsa (rocznie produkujemy około 20 tys. ton gęsiny)

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Pod nazwą gęsie pipki kryją się dwa różne dania, w zależności od regionu. Mogą oznaczać gęsie żołądki (południe kraju, tereny Galicji), ale i gęsią szyję faszerowaną podrobami, startymi ziemniakami albo kaszą (Kresy Wschodnie, Kongresówka).
Gęsie pipki są potrawą kuchni żydowskiej (w języku jidysz pipek oznacza rurkę)