Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

3 miliony litrów serwatki na dobę. Zakład w Lidzbarku Warmińskim

Redakcja
W Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z najnowocześniejszych zakładów w Europie. Mowa o zakładzie przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych i cukru mlecznego. Redakcja poleca: Czego oczekujesz od serwisu i prasy rolniczej? Wypełnij ANKIETĘ

Inwestorem jest grupa Polmlek. Co ciekawe, po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa - tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli bowiem pracownicy Polmleku. Budżet tej inwestycji? 250 milionów złotych. 

 

Zakład mieści się terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. 

 

Jak szła budowa? W najbardziej szczytowym pracowało na niej dziennie łącznie do 700 osób. Ba, w ciągu doby zużywano około 400 metrów sześciennych betonu. Budowa trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie zakłdu do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło pół roku. 

 

W zakładzie w Lidzbarku przerabia się od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie. Docelowa zdolność produkcyjna ma wynosić 6 milionów.

 

3 miliony litrów serwatki na dobę. Zakład w Lidzbarku Warmińskim

Źródło: materialy prasowe

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska