https://pomorska.pl
reklama

Końskie mleko z Wielkopolski. Jakie ma zalety?

Tygodnik Wągrowiecki
Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes
Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes Tygodnik Wągrowiecki
Jest dużo bardziej słodkie, pachnie sianem i ma biało-przezroczysty kolor. Ma bardzo szerokie zastosowanie, m.in. przy: alergiach pokarmowych, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i przewlekłych wysypkach oraz chorobach układu oddechowego. Wyróżnia się dużą zawartością lizozymu, czyli białka, który stanowi jeden z najważniejszych komponentów nieswoistej odpowiedzi immunologicznej. Ma go nawet więcej niż mleko kobiety. Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes.

Dziś w swoim gospodarstwie Serwatka hoduje kilkanaście klaczy ze źrebakami oraz jednego, czuwającego nad całą hodowlą, ważącego ponad tonę ogiera zimnokrwistego o imieniu Bret.

- Klacz doi się tylko raz dziennie. Konie nie dają tyle mleka co krowy. Dziennie od jednej klaczy uzyskujemy maksymalnie 2 litry mleka, ale zazwyczaj jest to półtora litra - wyjaśnia gospodarz. Klacze doi się od wiosny do późnego lata - mówi.

Więcej na ten temat:

Końskie mleko z Wielkopolski. Jakie ma zalety?

 

 

 

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska