Rowerowe Kujawsko-Pomorskie sezon 2 odcinek 4:

Archimagirius - tradycja i nowoczesność i Archimagirius young chef - to dwa konkursy gastronomiczne bardzo ważne - dające prestiż i poważanie w świecie kulinarnych przygód. Ten pierwszy to konkurs dla szefów kuchni - profesjonalistów. Ten drugi organizowany po raz pierwszy w Polsce był skierowany dla uczniów szkół gastronomicznych. Nie zabrakło tam reprezentacji Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie.
- Przygoda z konkursem rozpoczęła się we wrześniu, gdzie o konkursie dowiedzieliśmy się w Bydgoszczy - zdobywając pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym na kuchnię kociołków - informuje Andrzej Wojciechowski, kierownik szkolenia praktycznego i kierownik warsztatów szkolnych w ZS CKZ Grubno. - W październiku zapoznaliśmy się z pomysłem i możliwościami uczestnictwa. Na przełomie nowego roku prowadzący zajęcia Krystian Głowacki wybrał uczestników zmagań konkursowych, byli to: Oliwia Góra, Martyna Góra i Martyna Osińska - uczennice III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. I tak cała grupa przygotowała opis dań i technologię ich przygotowania oraz zdjęcia, które zostały wysłane komisji konkursowej. Wiadomość, którą otrzymaliśmy w maju, spowodowała euforię w całej szkole. Komisja konkursowa wybrała sześć zespołów - w tym nasze wspaniałe dziewczyny.
Konkurs główny odbył się w lipcu 2022 roku w Hotelu Cukrownia Żnin.
- Nasz grupa uczestniczyła w dwóch dniach zmagań konkursowych, ponadto mogła zapoznać się z konkursem szefów kuchni i korzystać z atrakcji hotelu - dodaje Andrzej Wojciechowski. - Konkurs był oceniany przez znamienitych szefów kuchni takich jak: Kurt Scheller, Grzegorz Łapanowski, Sebastian Cichy, Grzegorz Parczewski, Maicol Guazzini i wielu innych specjalistów. Nasza drużyna przygotowała przystawkę: tatar ze śledzia z płatkami buraka podane na pierzynce bazyliowej w koszyczku ala churo. Główne danie to grillowane polędwiczki wieprzowe w glazurze z kapustą kimchi zasmażoną z powidłami podane z piure z batatów i pietruszki oraz sosem grzybowym ułożonym na jarmużowym chipsie. Na deser podano wegański grysik chełmiński w mleku kokosowym z chrupiącą posypką z kwiatów czarnego bzu, otoczony pianką z czarnego bzu i czekolady. Dziewczyny walczyły dzielnie wygrała drużyna z Opola, ale dla naszej małej szkoły to wielkie wyróżnienie. Cała grupa zapowiada już, że w następnym roku też starać się będzie o ponowną nominację.