Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1954 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Targi AGROTECH 2021 w Kielcach zmieniają termin! W marcu wystawy rolniczej nie będzie
XXVI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH nie mają szczęścia. W ubiegłym roku w ich organizacji przeszkodziła pandemia, w 2021 również wymusza...
Szkolenia dla rolników online. Czego gospodarz dowie się w sieci od KPODR?
Szkolenia dla rolników z sal konferencyjnych przeniosły się do internetu. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza chętnych do zyskania wiedzy na...
Jak drodze na wsi nadać nazwę? W tych naszych gminach pojawiają się nowe ulice
Jak do pana dojechać? "To droga pierwsza po lewej za bagienkiem, potem kilometr prosto i po prawej". Dotarcie bez nawigacji (a i ta potrafi zawieść) bywa...
Faworki - przepis krok po kroku na domowy chrust. Zrób na tłusty czwartek
Faworki, chruściki albo chrust - nazywane różnie, ale kojarzone z tłustym czwartkiem i często robione tylko raz do roku. Kruche ciastka posypane cukrem pudrem...
Dopłaty z ARiMR na rozwój usług rolniczych. Kończy się nabór
Najbliższy poniedziałek będzie ostatnim dniem naboru rozpoczętego jeszcze w 2020 roku. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski w...
Pogoda długoterminowa. W lutym 2021 wczesnej wiosny nie będzie, w prognozach mróz
Gdy w lutym mróz mocno trzyma, będzie krótka zima - mówi jedno z przysłów. Z aktualnych prognoz pogody nie wynika jednak, by przyszła już pod koniec lutego...
Churros - przepis Ani Starmach na tłusty czwartek. Jak zrobić hiszpański przysmak?
Lubimy nasze tradycyjne przepisy na paczki czy faworki, jednak nie przeszkadza nam to w próbowaniu nowości. W tłusty czwartek 2021 może nią być churros. Do jego...
Ile kosztują pączki Magdy Gessler? Co na tłusty czwartek robi Ania Starmach?
Znane kucharki, restauratorki i jurorki telewizyjnych programów nie zapominają o tłustym czwartku. W delikatesach Magdy Gessler kupimy pączki, seniorzy w...
Najdroższe używane maszyny rolnicze. Na sprzedaż kombajn nawet za 2 miliony złotych
Sprzęt z drugiej ręki na ogół jest tańszy od tego prosto od producenta czy dilera. Tańszy, nie znaczy tani, o czym mogą przekonać się rolnicy, oglądając...
Rolnicy to prawie milionerzy. Tyle są warte ich gospodarstwa [wszystkie województwa]
"Prawie" robi wielką rożnicę - znacie to? Część rolników jest prawie milionerami, bo tak wyceniane są ich gospodarstwa. HRE Investments postanowił przyjrzeć się...