Churros, ciasto ptysiowe smażone na oleju
Churros w polskiej wersji według Ani Starach jest z jajkami. W oryginalnym hiszpańskim przepisie, jak mówiła w programie Dzień dobry TVN znana kucharka i jurorka - nie dodaje się ich. Chrurros jako alternatywa dla pączków jest robione z ciasta parzonego.
Składniki potrzebne do zrobienia churros:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 ml wody
- 3-4 jajka
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Jak zrobić churros?
Mąkę zaparzamy z wodą i masłem. Nadmiar wody musi wyparować. Mieszamy na niewielkim ogniu z pozostałymi składnikami. Przekładamy do zimnej miski, pojedynczo dodajemy jajka. Nie powinno nas niepokoić, że początkowo nie chcą się łączyć z ciastem.
Gdy już ciasto jest gładkie, przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne paski, próbując połączyć ich końce. Można też zostawić w postaci patyczków. Smażymy na złoty kolor. Można posypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
Źródło: wideo: x-news/Dzień dobry TVN
