Zobacz wideo: Jak zrobić domowy chleb? Prosty przepis
Przed nami tłusty czwartek, tradycyjnie rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, po którym przyjdzie Środa Popielcowa i nastanie w kościele katolickim Wielki Post. Zanim część z nas zrezygnuje na ten czas np. słodkości, pozwolimy sobie na więcej kalorii. Tłusty czwartek to dzień, w którym królują w Polsce przede wszystkim pączki i faworki. Podajemy tradycyjny przepis na te drugie, nazywane też chruścikami.
Składniki potrzebne do zrobienia faworków:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka spirytusu/octu
- tłuszcz do smażenia
To też może Cię zainteresować
Faworki krok po kroku - przepis
- Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i ocet. Gdy te składniki połączą się, dodajemy po łyżce mąki. Gdy idzie coraz trudniej, wysypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ciasto z miski, zagniatamy ze szczyptą soli.
- Rozwałkowujemy i wycinamy paski, robiąc w nich otwory.
- W garnku lub na patelni rozpuszczamy smalec lub rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykladamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wideo