Faworki - przepis krok po kroku na domowe chruściki. Jak zrobić faworki na tłusty czwartek?

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Tłusty czwartek bez faworków? W wielu domach trudno to sobie wyobrazić. Podajemy sprawdzony przepis na chruściki. Faworki są prostymi w przygotowaniu ciastkami smażonymi na tłuszczu.
Tłusty czwartek bez faworków? W wielu domach trudno to sobie wyobrazić. Podajemy sprawdzony przepis na chruściki. Faworki są prostymi w przygotowaniu ciastkami smażonymi na tłuszczu. Agata Wodzień-Nowak
Faworki, chruściki albo chrust - nazywane różnie, ale kojarzone z tłustym czwartkiem i często robione tylko raz do roku. Kruche ciastka posypane cukrem pudrem są uwielbianym przysmakiem, na który podrzucamy domowy, sprawdzony przepis. Jak zrobić tradycyjne faworki? Podpowiadamy.

Zobacz wideo: Jak zrobić domowy chleb? Prosty przepis

Przed nami tłusty czwartek, tradycyjnie rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, po którym przyjdzie Środa Popielcowa i nastanie w kościele katolickim Wielki Post. Zanim część z nas zrezygnuje na ten czas np. słodkości, pozwolimy sobie na więcej kalorii. Tłusty czwartek to dzień, w którym królują w Polsce przede wszystkim pączki i faworki. Podajemy tradycyjny przepis na te drugie, nazywane też chruścikami.

Składniki potrzebne do zrobienia faworków:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka spirytusu/octu
  • tłuszcz do smażenia

To też może Cię zainteresować

Faworki krok po kroku - przepis

  1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i ocet. Gdy te składniki połączą się, dodajemy po łyżce mąki. Gdy idzie coraz trudniej, wysypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ciasto z miski, zagniatamy ze szczyptą soli.
  2. Rozwałkowujemy i wycinamy paski, robiąc w nich otwory.
  3. W garnku lub na patelni rozpuszczamy smalec lub rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykladamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie