Składniki:
1/2 szkl. mąki przennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
1/2 kostki masła może być margaryna lub masło roślinne
1 szkl. cukru najlepiej pudru
1/2 szkl. słodkiej 12% śmietany
Sposób przygotowania
Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlewamy, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki, budynie i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy przez ok. 8 min. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko, ale dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą, średniej wielkości formy babkowej. Wstawiamy do piekarnika o temp. 160 st. I pieczemy przez 45 min. Lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch babki jest zrumieniony, a boki odstają od formy. Po ok. 10 min babkę możemy już wyjąć z formy i posypujemy cukrem pudrem