https://pomorska.pl
reklama

Na deser podaj szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Idealne na niedzielę i do filiżanki popołudniowej kawy. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym.
Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym. 123rf/annata789
Ciasto ze śliwkami to prosty wypiek na jesienny podwieczorek. Zrobisz je w mniej niż godzinę bez większego kłopotu. Takie ciasto ucierane ze śliwkami na oleju znakomicie smakuje posypane cukrem wymieszanym ze zmielonym cynamonem. Podpowiadamy, jak zrobić domowy placek ze śliwkami na oleju.

W skrócie:

Najłatwiejszy placek ze śliwkami na oleju to przysmak, który zrobisz na spotkania rodzinne, popołudniową kawę z przyjaciółkami i na wizytę niezapowiedzianych gości. Aby ciasto ze śliwkami na oleju nie było zakalcem, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu składniki ciasta nie będą miały szoku temperaturowego, gdy ciasto zostanie wstawione do nagrzanego piekarnika. Warto też zapamiętać, że połówki śliwek powinny być układane skórką do dołu. W ten sposób sok nie będzie ściekał bezpośrednio do ciasta.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 160 g cukru białego,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 30 g oleju,
  • 20 g wody,
  • 10 g octu jabłkowego,
  • 300 - 400 g śliwek przekrojonych na pół i bez pestek.

Do wysmarowania formy:

  • 5 g masła,
  • 20 g bułki tartej.

Opcjonalnie:

  • 10 g cukru,
  • 5 g cynamonu w proszku,
  • 10 g cukru pudru.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami na oleju?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 190° Celsjusza.
  2. Następnie jajka trzeba ubić z cukrem przez kilka minut, aż będzie uzyskana jasnożółty kogel-mogel.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie oleju, wody i octu jabłkowego.
  4. Następnie należy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 23 × 23 cm należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Można też wyłożyć spód i boki papierem do pieczenia.
  6. Do przygotowanej formy trzeba wlać gotowe ciasto i ułożyć na wierzchu połówki śliwek bez pestek. Owoce układaj skórką do dołu. Wierzch ciasta ze śliwkami można posypać cukrem z cynamonem.
  7. Szybkie ciasto z olejem ze śliwkami należy piec przez około 30 - 40 minut. Po 25 minutach można sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone. Wystarczy nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyczek jest suchy.
  8. Upieczone ciasto należy wyjąć do ostudzenia. Ciasto o temperaturze pokojowej można posypać cukrem pudrem.

Zastosowanie śliwek w kuchni

Sezon śliwkowy trwa aż do października. W tym czasie można przygotowywać domową nutellę ze śliwek i chutney śliwkowy. Dzięki temu, że śliwki mają słodko-kwaśny smak często sprawdzają się w wytrawnych daniach. Śliwki w boczku są wyśmienitą przystawką na eleganckich przyjęciach. Na domowy deser polecamy także:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz w galerii składniki szybkiego ciasta ze śliwkami:

Domowe ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje posypane cukrem cynamonowym.

Na deser podaj szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Idealne ...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska