Słodkości na tłusty czwartek
Tłusty czwartek to ruchome święto, którego data jest uzależniona od okresu Wielkanocy. Wedle tradycji chrześcijańskiej to ostatni czwartek wypadający przed wielkim postem. Z tego względu na wielu stołach znajdziemy w tym dniu smakowite desery i kaloryczne przekąski. Prym wiodą faworki, znane również jako chruściki, a także pączki we wszechstronnych odsłonach: z dżemem, czekoladą, ajerkoniakiem, budyniem, masą krówkową czy bitą śmietaną.
Tego typu słodkości już na samą myśl zwiększają apetyt, ale niestety ich liczba kalorii potrafi przyprawić o zawrót głowy. Osoby na diecie, z wysokim poziomem cholesterolu albo innymi schorzeniami zdrowotnymi powinny zdecydować się na fit alternatywy dla tłustoczwartkowych przekąsek. Zdrowe, dietetyczne faworki i pączki wciąż rozpieszczą podniebienie, a przy tym nie pójdą w boczki i pozwolą zadbać o organizm.
Faworki w wersji fit
Faworki, znane również jako chrust, to tradycyjny wypiek przygotowywany w okresie karnawału. Osoby będące na diecie redukcyjnej nie muszą rezygnować z tego przysmaku w tłusty czwartek. Dietetyczny przepis pozwoli cieszyć się niezapomnianym smakiem chrupiącej przekąski, która wśród wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa oraz wizyty u babci, posypującej wypiek cukrem pudrem.
Aby przygotować fit faworki, należy zmienić sposób obróbki termicznej ciasta. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, chrusty pieczemy w piekarniku. Oto przepis na „odchudzone” faworki dla wszystkich dbających o smukłą linię i zdrowe ciało:
Składniki:
110 g mąki tortowej,
110 g mąki orkiszowej,
2 żółtka,
szczypta soli,
125 g jogurtu naturalnego,
30 g cukru (możesz zastąpić niskokalorycznym ksylitolem).
Sposób przygotowania:
Zmiksuj żółtka z jogurtem naturalnym, solą i słodzikiem. Następnie do uzyskanej masy dodaj oba rodzaje mąki. Po dokładnym wymieszaniu przejdź do zagniatania ciasta, najlepiej rękoma. Po utworzeniu kuli z ciasta, odłóż je na 5 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość 1,5-2 mm. W kolejnym kroku pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 2 cm i długości 10 cm. Potem każdy pasek natnij delikatnie na środku i przełóż koniec ciasta przez powstały otwór. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe chrusty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do zarumienienia przez około 20-30 minut.
Dietetyczne pączki na tłusty czwartek
Marzysz o jedzeniu pączków bez obawy o szczupłą talię i zdrowie? Fit pączki zawierają znacznie mniej tłuszczu od tych z tradycyjnej cukierni. Aby pączki były zdrowsze, warto zrezygnować z wypiekania ciasta na głębokim tłuszczu, a w zamian za to umieścić je w piekarniku. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowania pączków na bazie twarogu, które nie tylko będą mniej kaloryczne od klasycznej receptury, ale też dostarczą cennego białka. Poniżej prezentujemy przepis na pączki twarogowe.
Składniki:
8 łyżek zmielonych płatków owsianych,
2 łyżki mąki żytniej,
300 g twarogu,
1 jajko,
3 białka,
2 łyżki cukru (możesz zastąpić zdrowym miodem),
ulubiony dżem do nadzienia.
Sposób przygotowania:
Zmiksuj twaróg, mąkę, płatki owsiane, całe jajko oraz słodzik do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do reszty składników, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę umieść w silikonowych formach na babeczki. Piecz przez 30 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdy pączki ostygną, nadziej je wybranym dżemem do smaku.
Szukasz sprzętu AGD w niskich cenach? Sprawdź kody rabatowe MEDIA MARKT oraz promocje i przeceny w innych sklepach online:
