Bakterię Escherichia coli typ O157:H7 wykryto podczas rutynowego i dawno zaplanowanego monitoringu. Próbka nie trafiła na rynek - zapewnia rzecznik. Nie odnotowano też żadnego zachorowania w Rypinie.
Ten typ sporadycznie wykrywany jest w mięsie i podrobach - uspokaja państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Jerzy Kasprzak. Bakteria Escherichia coli 0157:H7 związana jest z hodowlą. - Nie powoduje takich następstw, jak typ wykryty w Niemczech na ogórkach - uspokaja Gazda. Jest to bakteria jelitowa, występuje w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt
Ogórki w naszych sklepach są bezpieczne
W rypińskim Sanepidzie poinformowano nas, że badanie przeprowadzone było w ramach monitoringu, zaplanowanego wiele miesięcy wcześniej. - To przypadek, że zbiegło się w czasie, gdy w Niemczech wykryto zjadliwy typ O104 - mówi Stanisław Gazda.
Kolejna osoba w Polsce zarażona bakterią coli? Zmarło już 18 osób!
O bakterii powiadomiony został lekarz weterynarii.
Czytaj e-wydanie »