Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bakterie coli w mięsie z Rypina. Na szczęście nie te groźne

(jz)
Bakterie coli wykryte w podrobach w Rypinie to nie jest to ten sam typ, który wykryto na ogórkach w Niemczech
Bakterie coli wykryte w podrobach w Rypinie to nie jest to ten sam typ, który wykryto na ogórkach w Niemczech www.sxc.hu
Bakterie coli wykryte w podrobach w Rypinie to nie jest to ten sam typ, który wykryto na ogórkach w Niemczech - uspokaja Stanisław Gazda, rzecznik wojewódzkiego inspektora sanitarnego w Bydgoszczy.

Bakterię Escherichia coli typ O157:H7 wykryto podczas rutynowego i dawno zaplanowanego monitoringu. Próbka nie trafiła na rynek - zapewnia rzecznik. Nie odnotowano też żadnego zachorowania w Rypinie.

Ten typ sporadycznie wykrywany jest w mięsie i podrobach - uspokaja państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Jerzy Kasprzak. Bakteria Escherichia coli 0157:H7 związana jest z hodowlą. - Nie powoduje takich następstw, jak typ wykryty w Niemczech na ogórkach - uspokaja Gazda. Jest to bakteria jelitowa, występuje w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt

Ogórki w naszych sklepach są bezpieczne

W rypińskim Sanepidzie poinformowano nas, że badanie przeprowadzone było w ramach monitoringu, zaplanowanego wiele miesięcy wcześniej. - To przypadek, że zbiegło się w czasie, gdy w Niemczech wykryto zjadliwy typ O104 - mówi Stanisław Gazda.

Kolejna osoba w Polsce zarażona bakterią coli? Zmarło już 18 osób!

O bakterii powiadomiony został lekarz weterynarii.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska