Jednak banany to nie tylko dobry smak. To przede wszystkim ogrom pozytywnych składników dla zdrowia. Tylko jeden średniej wielkości banan, zapewnia naszemu organizmowi wsparcie za sprawą ok. 3 gramów błonnika, grama białka czy 27 gramów węglowodanów.
Takie są skutki jedzenia bananów. To dzieje się z naszym organizmem po ich spożyciu
Warto zauważyć, że banany to nie tylko błonnik czy białko. To także ogrom cennych dla zdrowia witamin. Wśród nich znajdziemy m.in witaminę B, wpływającą na naszą energię, witaminę A działającą np. na nasz wzrok czy witaminę E, opóźniającą starzenie się organizmu. Mało tego, w bananach znajdziemy także witaminy C i K.
Wszystko to sprawia, że są one niezwykle polecane dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zbilansowaną dietę. To właśnie za ich sprawą, jesteśmy w stanie skutecznie się nasycić, ale także zapobiec m.in zaparciom i biegunkom. Z tego powodu, wielu dietetyków zachęca, aby dorosły człowiek spożywał co najmniej jednego banana dziennie. Jesteście ciekawi, jakie są skutki jedzenia bananów dla naszego regionu? Zobaczcie szczegóły w poniższej galerii.
„Banany to najgorsza rzecz do zjedzenia na śniadanie”
Banany mają bardzo wysoką naturalną zawartość fruktozy (około 25 procent) i dlatego są szybkim źródłem energii. Jednak według dr. Daryl Gioffre'a, poziom insuliny po zjedzeniu banana gwałtownie wzrasta z powodu fruktozy, ale potem równie szybko spada. Konsekwencją są kolejne zachcianki, zmęczenie i utrata koncentracji.
To dlatego trzeba uważać na banany podczas śniadania. Szybki zastrzyk energii, może powodować nasze zmęczenie w ciągu dnia. Według Gioffre’a, negatywne skutki banana można zrekompensować odpowiednią kombinacją produktów Jeśli zawsze łączysz banany ze zdrowym tłuszczem lub z ziołami i przyprawami, możesz zneutralizować kwas podczas trawienia.
