https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie warzywa wykańczają wątrobę. Unikaj tych produktów przy chorej wątrobie

Joanna Gólczyńska
Osoby z chorą wątrobą powinny wykluczyć ze swojego menu produkty bogate w błonnik oraz wzdymające. Wśród nich są warzywa kapustne, takie jak kalafior, brukselka, brokuł, kapusta biała, kalarepa oraz jarmuż. Jakie jeszcze produkty znalazły się na "czarnej liście" dietetyków? Szczegóły w galerii.
Osoby z chorą wątrobą powinny wykluczyć ze swojego menu produkty bogate w błonnik oraz wzdymające. Wśród nich są warzywa kapustne, takie jak kalafior, brukselka, brokuł, kapusta biała, kalarepa oraz jarmuż. Jakie jeszcze produkty znalazły się na "czarnej liście" dietetyków? Szczegóły w galerii. pixabay
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, odpowiedzialny za detoksykację i wiele kluczowych funkcji metabolicznych. Kiedy pojawiają się pierwsze symptomy problemów z jej działaniem, warto rozważyć zastosowanie odpowiedniej diety. Sprawdź, jakich warzywa i owoce należy wykluczyć przy chorej wątrobie.

Wątroba pełni wiele istotnych funkcji, które są kluczowe dla naszego zdrowia. Jej głównym zadaniem jest detoksykacja, czyli usuwanie toksyn z organizmu.

Ponadto, wątroba odgrywa ważną rolę w metabolizmie substancji wchłanianych do układu pokarmowego, w tym tłuszczów. Magazynuje glikogen, odpowiada za jego rozkład i uwalnianie energii, a także produkuje białka i aminokwasy oraz wytwarza żółć.

Wątroba jest narządem, którego nie można zastąpić, dlatego tak ważne jest dbanie o jej zdrowie. W przypadku problemów z jej funkcjonowaniem, warto zastosować odpowiednią dietę.

Pierwsze objawy chorej wątroby

Wczesne rozpoznanie problemów z wątrobą jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Pierwsze objawy, które mogą wskazywać na problemy z tym narządem, to:

  • ból w prawym podżebrzu,

  • świąd skóry,

  • zażółcenie powłok skórnych i gałek ocznych,

  • obrzęki wokół kostek,

  • zmęczenie,

  • utrata apetytu,

  • zaburzenia odporności.

Objawy te mogą być subtelne, ale ich ignorowanie może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.

Oto lista warzyw i owoców, których nie należy spożywać przy problemach z wątrobą

Dieta na wątrobę powinna być przede wszystkim lekkostrawna i zbilansowana. Istnieją ogólne zalecenia przygotowane przez dietetyków z Instytutu Żywienia i Żywności dotyczące tego, jakie produkty należy włączyć do diety przy chorej wątrobie, a których należy bezwzględnie unikać. Listę zobacz w poniższej galerii.

W zależności od schorzenia wątroby zalecenia żywieniowe mogą się różnić, dlatego przed wprowadzeniem diety warto skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Szcz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska