Wątroba pełni wiele istotnych funkcji, które są kluczowe dla naszego zdrowia. Jej głównym zadaniem jest detoksykacja, czyli usuwanie toksyn z organizmu.
Ponadto, wątroba odgrywa ważną rolę w metabolizmie substancji wchłanianych do układu pokarmowego, w tym tłuszczów. Magazynuje glikogen, odpowiada za jego rozkład i uwalnianie energii, a także produkuje białka i aminokwasy oraz wytwarza żółć.
Wątroba jest narządem, którego nie można zastąpić, dlatego tak ważne jest dbanie o jej zdrowie. W przypadku problemów z jej funkcjonowaniem, warto zastosować odpowiednią dietę.
Pierwsze objawy chorej wątroby
Wczesne rozpoznanie problemów z wątrobą jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Pierwsze objawy, które mogą wskazywać na problemy z tym narządem, to:
ból w prawym podżebrzu,
świąd skóry,
zażółcenie powłok skórnych i gałek ocznych,
obrzęki wokół kostek,
zmęczenie,
utrata apetytu,
zaburzenia odporności.
Objawy te mogą być subtelne, ale ich ignorowanie może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.
Oto lista warzyw i owoców, których nie należy spożywać przy problemach z wątrobą
Dieta na wątrobę powinna być przede wszystkim lekkostrawna i zbilansowana. Istnieją ogólne zalecenia przygotowane przez dietetyków z Instytutu Żywienia i Żywności dotyczące tego, jakie produkty należy włączyć do diety przy chorej wątrobie, a których należy bezwzględnie unikać. Listę zobacz w poniższej galerii.
W zależności od schorzenia wątroby zalecenia żywieniowe mogą się różnić, dlatego przed wprowadzeniem diety warto skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Szcz
