https://pomorska.pl
reklama

Brakuje rąk do pracy w bydgoskich restauracjach. Jakie są postulaty branży gastro?

Dorota Witt
Restauracje działają pełną parą, potrzebne są ręce do pracy. O pracowników trudno, bo wielu w związku z lockodownem przebranżowiło się i do pracy w niestabilnej wciąż gastronomii nie chce wracać.
Restauracje działają pełną parą, potrzebne są ręce do pracy. O pracowników trudno, bo wielu w związku z lockodownem przebranżowiło się i do pracy w niestabilnej wciąż gastronomii nie chce wracać. Arkadiusz Wojtasiewicz
Nie tylko deficyt doświadczonych kelnerów i renomowanych szefów kuchni, ale i po prostu brak chętnych do pracy w gastronomii zauważają wyraźnie bydgoscy restauratorzy.

Zobacz wideo: Wakacyjne pokazy fontanny multimedialnej przed Filharmonią Pomorską w Bydgoszczy

Według szacunków Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej w skali kraju pandemia pochłonęła 200 tys. miejsc pracy w sektorze. Wykwalifikowani pracownicy, dla których w czasie pandemii pracy w gastronomii nie było, zmienili branżę. I ani myślą wracać do niestabilnego w obliczu zapowiadanej czwartej fali pandemii zawodu, choć teraz praca szuka kucharzy, cukierników, kelnerów, barmanów i baristów.

Praca w gastro w Bydgoszczy szuka człowieka

  • Jeden z popularnych portali dla szukających pracy i szukających pracowników: przyjmę kucharza z doświadczeniem (hotel w centrum Bydgoszczy). Bistro w Sicienku da pracę od zaraz kucharzowi, nawet bez doświadczenia: W przypadku zaangażowania i chęci pracy z nami możemy przeszkolić; oferujemy ciągłość pracy niezależnie od sytuacji pandemicznej - czytamy w ogłoszeniu.
  • Drugi z popularnych portali dla szukających pracy i szukających pracowników: popularna cukiernia w centrum Bydgoszczy szuka cukiernika. Warunek: mile widziane doświadczanie w branży.
  • Wśród ofert dostępnych w serwisie Powiatowego Urzędu Pracy w Bydgoszczy jest i coś z branży gastronomicznej: dekorator wyrobów cukierniczych dostanie prace jeśli ma doświadczenie w pracy w... zespole. Poszukiwani są także, m.in. pizzermeni, sprzedawcy i kierowcy w punktach gastronomicznych.

Ze znalezieniem pracy w branży dużego kłopotu nie ma, gorzej ze znalezieniem pracownika. Przedsiębiorcy z Bydgoszczy mówią o wakatach i stawkach, które poszły w górę. Ale i o tym, że nawet wyższe stawki godzinowe, lepsze premie nie gwarantują sukcesu w znalezieniu rąk do pracy. A pracy jest czasem znacznie więcej niż przed pandemią, bo pomniejszone zespoły radzić sobie muszą z obowiązkami, które wcześniej wykonywał pełen team.

- Zauważam przede wszystkim deficyt dobrych, wykwalifikowanych kelnerów oraz renomowanych kucharzy. O ile w przypadku tej pierwszej grupy jestem w stanie nieco obniżyć wymagania i podjąć współpracę z osobą, która nie ma doświadczenia czy odpowiedniego przeszkolenia, zakładając, że nauczymy ją wszystkiego sami, o tyle w przypadku szefów kuchni pozwolić sobie na to nie mogę - potrzebuję ludzi dobrze przygotowanych do wykonywania swojej pracy. Ale chętnych do pracy w gastronomii brakuje. To efekt pandemii, lockdownu, przedłużającego się czasu, kiedy sami nie mogliśmy pracować i nie mogliśmy dawać pracy. W obliczu alarmujących informacji o nadciągającej czwartej fali pandemii i widma kolejnych obostrzeń w gospodarce zatrudnienie w gastronomii nadal wydaje się niestabilne, co dodatkowo zniechęca do powrotu do branży tych, którzy z niej uciekli, kiedy zmusiła sytuacja zmusiła ich do zmiany zawodu lub wyjazdu z kraju, gdzie podjęli pracę poniżej swoich kwalifikacji - mówi Michał Migała. W restauracji Chata Myśliwska, którą prowadzi, udało się utrzymać całą załogę. - Udało się, bo to był jeden z dwóch podstawowych celów, jakie założyłem sobie, gdy nastał pierwszy lockdown: przetrwać i ocalić zespół. Ale teraz, gdy możemy przyjmować gości, potrzebnych jest więcej rąk do pracy, rozwój restauracji blokuje już nie pandemia a właśnie deficyt pracowników.

Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Restauratorzy ślą petycje do premiera

Pomysły na to, jak przywrócić wiarę kucharzy i kelnerów w stabilność branży przedstawili członkowie powstałej rok temu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej w petycji kierowanej m.in. do premiera Mateusza Morawieckiego. Wśród postulatów pojawił się ten o zwolnieniu gastronomii z opłat na ZUS od wynagrodzeń pracowników na 2-3 lata. - Tyle może zając powrót do sytuacji sprzed epidemii w tym sektorze. Pracownicy potrzebują lepszych warunków, żeby wrócić do gastronomii, a pracodawcy chętnie je zapewnią - w tym umowy o pracę, jeśli tylko koszty z tym związane przestaną być tak ogromnym obciążeniem. Wydatki netto na wynagrodzenia, w tak ryzykownej obecnie branży znacząco wzrosły, tym samym wzrosną obciążenia podatkowe pracy. Obniżenia składek ZUS od wynagrodzeń pracowników o 50 proc. wydaje się obecnie koniecznością przy założeniu, że wszystkie umowy będą umowami o pracę – czytamy w petycji.

„Żadnych limitów gości w gastronomii”

Przedstawiciele IGGP chcieliby też, by powstał fundusz szkoleniowy dla pracowników gastronomii.

- Jest to konieczne ze względu na fakt braku wykwalifikowanych pracowników w branży. Fundusz taki pozwoliłby w szybkim czasie młodym absolwentom szkół średnich na zdobycie kwalifikacji w zawodach tak dziś poszukiwanych na rynku: kucharzy, kelnerów i barmanów. Fundusz mógłby być skierowany do Urzędów Pracy, które wynajmowałyby firmy szkoleniowe do realizacji tych celów – mówi Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP.

Ale jest i druga petycja, kierowana do ministra Jarosława Gowina. Przedstawiciele branży gastronomicznej postulują w niej m.in. stworzenie „Wytycznych dla Restauratorów” w związku z epidemią Covid-19.

- W lokalach z obsługą kelnerską nie powinny obowiązywać żadne ograniczenia liczby gości bez względu na liczbę zachorowań - mówi Sławomir Grzyb. - Dlaczego? Rząd zrobił już wszystko, co było możliwe. Społeczeństwo jest wyedukowane przez półtora roku epidemią Covid-19. Wszyscy mają możliwość zaszczepienia się dowolną istniejącą szczepionką. Kogo zatem miałby chronić kolejny lockdown? Zaszczepieni są chronieni. Niezaszczepieni sami działają na swoją szkodę.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
T
Nie rozumiem, ceny w restauracjach poszły ostro w górę ! Mało im. Jęczenie do cecha Polaków. Może czas przestawać wydawać więcej niż się ma. Czas zacząć dawać pracownikom normalne umowy a nie na czarnucha. Boli że musicie płacić ludziom i dawać umowy ? Eldorado wyzysku się skonczylo.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy pół szklanki tego, a zamiokulkas odżyje i wypuści mnóstwo nowych liści

Wystarczy pół szklanki tego, a zamiokulkas odżyje i wypuści mnóstwo nowych liści

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska