Swego czasu Robert Makłowicz proponował podobne danie, ale ono składało się z kotletów mielonych, a całość była zalana sosem beszamelowym z dodatkiem sera. My zrobimy to danie na wzór flamandzki. Nasi goście na pewno się nim zachwycą.
Po flamandzku
Kilogram brukselki należy obrać z brzydkiej skórki i dobrze wypłukać. Zalać osoloną wodą i gotować. Odcedzić, gdy jarzynka będzie jeszcze twardawa.
Cztery kotlety schabowe usmażyć na rozgrzanym tłuszczu (po 10 minut z każdej strony) i posypać solą i pieprzem. Na kotlety wsypać ugotowaną na wpół brukselkę, skropić wszystko sokiem z cytryny i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż brukselka będzie miękka. Można ją jeść z dodatkiem chleba lub ziemniaków, a także bez tych dodatków.
Jabłka z rodzynkami
Na deser proponuję jabłka zapiekane w piekarniku. Cztery jabłka ugotować bez skórki i gniazd nasiennych, dodając cukier i skórkę cytrynową. Przetrzeć przez cedzak, dodać do masy 6 dkg rodzynków i wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nałożyć masę i ją także posypać bułeczką i cukrem oraz obłożyć wiórkami masła.
Piec ok. 10 min. na ostrym ogniu, aby cukier się zarumienił. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brukselka po brukselsku
Enna
To przepis rodem z Belgii. I jest naprawdę smaczny.