Spis treści
Jabłka - właściwości
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej.
Jabłka są bogate w witaminę C - silny przeciwutleniacz wspierający odporność - oraz witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego metabolizmu. Zawarte w jabłkach naturalne cukry w połączeniu z błonnikiem dostarczają energii i pomagają stabilizować poziom glukozy we krwi. Cukier naturalnie występujący w jabłkach, czyli fruktoza, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.
"Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada" - głosi stare powiedzenie. Jabłka mają niski indeks glikemiczny, dlatego zalecane są w diecie osób chorujących na cukrzycę, zmagających się z nadwagą czy otyłością. Dodatkowo jabłka regulują przemianę materii, więc są szczególnie pomocne dla osób mających problemy z regularnym wypróżnianiem się.
To Cię może zainteresować
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Najlepsze produkty na odchudzanie. - Działają jak Ozempic - mówią dietetycy
- Jabłka - właściwości. Osoby z tymi schorzeniami powinny włączyć jabłka do diety
- Najlepsze produkty o niskim indeksie glikemicznym. One wspomagają odchudzanie
Regularne jedzenie jabłek zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory (szczególnie takie jak rak jamy ustnej, krtani, jelit, odbytu, piersi, jajników oraz prostaty). Ze względu na ich unikalną mieszankę witamin, minerałów, związków i składników odżywczych, jabłka pomagają w takich kwestiach, jak kontrola masy ciała, ryzyko cukrzycy, zdrowie mózgu i serca, a nawet zdrowie zębów.
Ile jeść jabłek dziennie? To mówią dietetycy
Zaleca się spożywanie maksymalnie 2-3 jabłek dziennie. Większa liczba tych owoców może doprowadzić do różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia czy gazy. Jabłka jedzone w nadmiarze mogą działać przeczyszczająco.
Jabłka należy jeść ze skórką - to w niej gromadzi się najwięcej witamin i substancji odżywczych. Jednak ta część owocu jest też najbardziej narażona na kontakt ze stosowanymi przez sadowników środkami chemicznymi.
Oto najlepsze jabłka na świecie - ranking
Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas opublikował na swojej stronie Tasteatlas.comranking najlepszych jabłek świata.
Które odmiany jabłek są najzdrowsze? Eksperci uznają za najzdrowsze tradycyjne odmiany jabłek: antonówki, szare renety, kronselki, golden delicious czy papierówki, kosztele i sztetyny.
W rankingu "Najlepsze odmiany jabłek na świecie" zwyciężyła Mila Zagoras Piliou z Grecji. W TOP 10 znalazły się dwie polskie odmiany jabłek!
Oto 10 najlepszych odmian jabłek na świecie
Mila Zagoras Piliou (Grecja),
Jabłka Grójeckie (Polska),
Jabłka Łąckie (Polska),
Firiki Piliou (Grecja),
Cripps Pink Apples (Australia),
Maca de Alcobaca (Portugalia),
Honeycrisp Apples (USA),
Ambrosia Apples (Kanada),
Maca Bravo de Esmolfe (Portugalia),
Fuji Apples (Japonia).