
Stefan Skwierawski porozmawiał z ministrem o zdrowej żywności, która robi się coraz bardziej modna
(fot. Nedsłane)
W minionym tygodniu dwie bruskie firmy - Zakład Produkcji Spożywczej Stefana Skwierawskigo i Fungopol wystawiały swoje produkty na Targach Polagra w Poznaniu i Międzynarodowych Targach Polfood w Łodzi. Ekspozycje obu firm cieszyły się sporym zainteresowaniem i uznaniem, a firma Fungopol za swojego borowika marynowanego została nagrodzona medalem Smaki Regionów. - Dużo wrażeń, cieszymy się, fajnie było - komentuje Robert Skórczewski, dyrektor Fungopolu.
Strefa Biznesu - wszystko o biznesie
Zdaniem Stefana Skwierawskiego na żadnych z dotychczasowych targów nie nawiązano tylu kontaktów. Świadczy to o wzrastającym zainteresowaniu hurtowni i sklepów zdrową, tradycyjną żywnością. Stoisko Stefana Skwierawskiego zainteresowało też ministra Marka Sawickiego, a obaj panowie omówili właśnie trendy na rynku żywnościowym.
Wart podkreślenia jest fakt współpracy obu bruskich firm, które chociaż produkują zbliżone wyroby i konkurują ze sobą, to potrafią wspólnie promować swój region. Region Brus to prawdziwe zagłębie przetwórstwa runa leśnego, a przypomnijmy, że także przed wojną były tu takie tradycje. Miejscowe firmy były znane nie tylko w kraju, ale też za granicą, utrzymywały kontakty z Niemcami, Szwedami, Włochami i innymi krajami europejskimi.
Czytaj e-wydanie »