BRUSY. Dieta nastolatka
Maria Eichler

W Powiatowym Młodzieżowym Domu Kultury odbyła się debata na temat żywienia dla uczniów klas drugich Gimnazjum.
Spotkanie zorganizowane zostało w ramach realizacji programu "Trzymaj formę" przez Izabelę Dudek-Rogalla i Jolantę Peplińską. Inicjatywa wyniknęła z ankiety przeprowadzonej w maju 2008 roku wśród uczniów.
Celem spotkania było podniesienie świadomości młodzieży na temat żywienia w okresie dorastania oraz wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych. Na spotkanie zaproszono Iwonę Jażdżewską z sanepidu w Chojnicach, która prowadziła je metodą "burzy mózgów", dzięki czemu uczniowie aktywnie uczestniczyli w dyskusji, dzieląc się wiedzą i doświadczeniami oraz przyswajali nowe wiadomości. Rozmawiano między innymi o zbilansowanej diecie nastolatków, świadomym dokonywaniu wyboru zdrowych produktów spożywczych oraz o anoreksji jako chorobie psychicznej.
Podczas dyskusji o posiłkach i przekąskach zjadanych w przerwach międzylekcyjnych, uczniowie zasygnalizowali chęć dokonywania zakupu w szkolnym sklepiku gotowych kanapek. Warto więc się nad tym zastanowić.