Byki klasy 1 kosztują obecnie średnio w punktach skupu w regionie to 7,00 zł/kg. Te klasy 2 są w cenie 6,30 zł/kg, a klasy extra 7,40 zł/kg. Jałówki kl. 1 skupuje się za ok. 6,33 zł/kg w województwie kujawsko-pomorskim, te klasy 2 - 5,40 zł/kg. Ceny za kilogram żywca wołowego w przypadku krów kl. 1 wynosi średnio 4,90 zł, a klasy 2 - 3,80 zł, wynika z notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Najnowszy raport FAMMU/FAPA ukazuje, że produkcja bydła w Unii Europejskiej od stycznia do lipca zwiększyła się o 3,5% (w tonach) w odniesieniu do ubiegłego roku. Ubój zwiększył się o 2%. Produkcja bydła w „starych” krajach UE wzrosła o 2,9% (w sztukach +1,3%). Wzrosty produkcji w UE-28 dotyczyły głównie wolców (+5,7%) oraz jałówek (+5,4%), a także cieląt (+2,7%), krów (+5,0%) i wołów (+1,9%). Produkcja młodego bydła obniżyła się zaś o 3,5%.