Średnie ceny uzyskiwane w punktach skupu w regionie za maciory kształtowały się na poziomie 2,90 zł/kg, to o 12 gr więcej niż przed tygodniem i o 36 gr więcej niż miesiąc temu. Wzrost jest widoczny także w przypadku tuczników kl. 1. Ostatniego tygodnia płacono za nie ok. 4,65 zł/kg, co oznacza wzrost o 11 gr w ciągu tygodnia. Na tym samym pułapie pozostała cena tuczników kl. 2 - 4,20 zł/kg. Tak wskazują notowania rynku rolnego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Raport FAMMU/FAPA podsumowuje maj 2016, kiedy to "ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) zwiększyły się w 23 krajach Unii". Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 136,85 EUR za 100 kg, tj. była o 7,3% wyższa niż w kwietniu 2016 r.
Skąd wzięły się zwyżki cen wieprzowiny na unijnym rynku w maju tego roku? Autorzy raportu FAMMU/FAPA wskazują na "efekt kumulacji długich weekendów oraz niezłej pogody. Początek czerwca przyniósł kontynuację umacnia się cen tego gatunku mięsa w Unii, na co wpłynęło rozpoczęcie Mistrzostw Europy w piłce nożnej we Francji".