https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wieprzowina na grilla nieco tańsza, ale drób i wędliny podrożały. Takie są ceny w Kujawsko-Pomorskiem

Lucyna Talaśka-Klich
Kto lubi grillowane warzywa i sam je przyrządza, raczej nie odczuje podwyżek
Kto lubi grillowane warzywa i sam je przyrządza, raczej nie odczuje podwyżek Pixabay
Kto planuje grillowanie i sam zamierza przygotować wieprzowinę lub warzywa, ten podwyżek cen raczej nie odczuje. Jednak wybierając drób lub gotowe produkty, takie jak kiełbasy, marynowane mięsa albo umyte i pokrojone warzywa, zapłacimy więcej.

- Nawet kiełbasa w promocji jest droga - twierdzi mieszkanka pow. bydgoskiego. - Zwykle na grilla kupowałam kiełbasę śląską albo zwyczajną. Teraz mogę w markecie kupić np. śląską po 24,99 zł/kg (przed obniżką było 26,99 zł).

Nie tylko wędliny podrożały (z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że od marca 2024 roku do marca 2025 średnia cena za kilogram kiełbasy wędzonej w Kujawsko-Pomorskiem wzrosła o 2,57 zł), ale także inne przetwory mięsne (np. szynka wieprzowa gotowana z 42,86 zł/kg do 47,16 zł/kg).

Nawet w promocji przyprawiona karkówka w marynacie, zapakowana próżniowo kosztuje w jednej z sieci handlowych 27,99 zł/kg (poza promocją to 29,99 zł).

Karkówka bez marynaty i przypraw jest znacznie tańsza. W marketowych promocjach można ją kupić po 14-16 zł za kilogram, bez promocji po 23-29 zł/kg.

Dlaczego przetworzone wyroby podrożały?

- To efekt przede wszystkim wzrostu kosztów produkcji - uważa Andrzej Skiba, właściciel Zakładów Mięsnych Skiba w Chojnicach. - Przetwórcy więcej płacą m.in. za energię elektryczną, wzrosły wynagrodzenia pracowników.

Sezonowo jemy więcej wieprzowiny

Wiele sieci handlowych kusi klientów wyrobami na grilla w promocyjnych cenach. Dotyczy to szczególnie wieprzowiny.

Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG: - Sezonowy wzrost konsumpcji wieprzowiny jest związany z okresem grillowym. Wysokie temperatury powietrza sprzyjają spotkaniom towarzyskim i wypoczynkowi na łonie natury. Z tej formy wypoczynku korzysta coraz więcej osób. Ale jest to tylko jeden z elementów składających się na wysokość cen skupu żywca wieprzowego.

Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej zauważa, że po świętach ceny w skupie trzody chlewnej wreszcie zaczęły rosnąć.

Jak wynika z notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego po przedświątecznych spadkach do 5,50 zł za kg tucznika kl.1, stawki wzrosły maksymalnie do 6,50 zł/kg.

Ceny za tuczniki mogą wzrosnąć

Sezon grillowy dopiero się rozkręca, więc jakie mogą być ceny w kolejnych tygodniach?

Prezes Dargiewicz dodaje: - Sezon letni zmniejsza również podaż żywca, ze względu na mniejsze przyrosty zwierząt. Do tego należy wziąć pod uwagę sytuację rynkową w UE i na rynkach światowych. Prognoza zakłada spadek unijnej produkcji wieprzowiny  w 2025 r. o 1,6%. Ponadto wojna handlowa między USA a Chinami stworzyła możliwość większego lokowania na rynku chińskim europejskiej wieprzowiny z krajów wolnych od ASF. Ogólnie rzecz biorąc mniejsza produkcja unijna oraz większy światowy popyt stwarzają warunki również w Polsce do wzrostu cen skupu trzody chlewnej, które  prawdopodobnie pozostaną wysokie przez cały 2025 r. z możliwym sezonowym spadkiem w ostatnim kwartale roku.

Wielbiciele mięsa drobiowego już pogodzili się ze wzrostami cen, które w tym roku są wynikiem przede wszystkim grypy ptaków dziesiątkującej stada brojlerów, indyków i kaczek w całej Europie.

Z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że w marcu 2024 roku za kilogram kurczaka patroszonego w Kujawsko-Pomorskiem płacono średnio 11,24 zł, zaś w marcu br. ta średnia wzrosła do 13,33 zł.

Warzywa będą tańsze, jeśli sami je pokroimy

Coraz więcej osób grilluje także warzywa. Kto zamierza wrzucić na ruszt na przykład paprykę czerwoną, ten zapłaci za nią na targowisku w Kujawsko-Pomorskiem od 12 do 18 zł/kg. Tak wynika z notowań KPODR. Ziemniaki są wyceniane na 1,50-2 zł/kg, za te młode trzeba zapłacić więcej (4-6 zł), ale one na grilla raczej się nie nadają. Z kolei cebula kosztuje średnio od 3 do 4 zł/kg.

Kto chce grillować także pieczarki, na targowisku w Kujawsko-Pomorskiem zapłaci od 7 do 12 zł/kg.

Osoby szukające produktów po wstępnej obróbce, zapłacą znacznie więcej. Warzywa na grilla (m.in. papryka, cukinia, ziemniaki, bakłażan, cebula) umyte, obrane, pokrojone i zapakowane mogą kosztować nawet ok.50 zł za pół kilograma. Jednak w marketach można znaleźć znacznie tańsze zestawy mrożonych warzyw polecanych do grillowania na tackach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska