Chcesz oddać żywność potrzebującym? Musisz poznać kilka zasad

(KB)
Masz nadmiar jedzenie? Oddaj do banku żywności, ale na pewnych zasadach.
Masz nadmiar jedzenie? Oddaj do banku żywności, ale na pewnych zasadach. sxc.hu
- Chciałabym zanieść część swoich przetworów do banku żywności. Mogę to zrobić? - zastanawia się nasza Czytelniczka. Okazuje się, że nie jest to takie proste.

Pani Janina z Rypina chciałaby się podzielić z potrzebującymi przetworami własnej produkcji.

- W tym roku zrobiłam więcej niż zwykle - przyznaje. - Nie zjemy przecież wszystkiego, więc chciałabym komuś bardziej potrzebującemu oddać tę część wyrobów, której mam za dużo. Nie wiem tylko, jak to zrobić. Bo przecież nie wyrzucę.

Tylko w oryginalnych opakowaniach

Zbiórkę żywności w Rypinie organizuje Bank Żywności w Grudziądzu. Dyrektor Zbigniew Kasprowicz rozwiewa wszelkie wątpliwości naszej Czytelniczki. - Do banku żywności mogą trafić jedynie produkty w oryginalnych opakowaniach i tylko takie, które mają wydłużony termin przydatności - zaznacza. - Mogą to być takie produkty spożywcze, jak: mąka, kasza, makaron, kawa, herbata itp. Nie przyjmujemy natomiast wyrobów własnych.

Dlaczego nie możemy ich oddawać?- Takie są procedury, a my ich ściśle przestrzegamy - podkreśla dyrektor. - Prawda jest taka, że w przypadku przyjmowania wyrobów własnych, ale także żywności, co do której nie mamy pewności, w jakich warunkach była przechowywana albo transportowana, nikt nie ma gwarancji, że będzie to dobra żywność.

Rypin - wiadomości

Jak informuje dyrektor, problem dotyczy w szczególności żywności, w przypadku której wymagane jest utrzymanie łańcucha chłodniczego.- Bank posiada specjalny samochód, który umożliwia zachowanie tego łańcucha. Tym samochodem przewozimy żywność np. zamrożoną od producenta - wyjaśnia. - W przypadku, kiedy ktoś chciałby przynieść produkty wymagające specjalnego transportu, my ich nie przyjmiemy, bo to za duże ryzyko.

Czy pani Janina może we własnym zakresie oddać żywność własnej produkcji?- Może, ale nie za pośrednictwem banku żywności - mówi Zbigniew Kasprowicz. - Naszym zadaniem jest przekazywanie żywności organizacjom pożytku publicznego, które rozdzielą ją potem według własnych zasad.

Nie marnować, czyli kupować mniej

Co w takim razie powinny zrobić osoby, które chciałby się podzielić nadmiarem żywności?

- My zajmujemy się zapobieganiem marnowania żywności - mówi dyrektor Kasprowicz. - Dlatego też bardzo mocno zachęcam wszystkich, żeby każdy, we własnym zakresie, zapobiegał marnowaniu jedzenia. Jest na to jeden, bardzo prosty i niezawodny sposób: po prostu kupujmy tyle, ile trzeba.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie